Közel 800 hallgató kezdheti meg tanulmányait a művelődés és felnőttképzés szervezésével foglalkozó képzéseken országosan. Komoly munkával és összefogással telt az elmúlt év a művelődés és a felnőttkori tanulás szervezésével foglalkozó alap- és mesterképzéseket indító 11 felsőoktatási intézményben. Ennek eredményeként 2017 szeptemberében hét intézményben is elindul az új közösségszervezés alapszak három szakirányával. A jelentkezési eredmények már tavasszal mutatták az érdeklődők nagy számát, országosan több mint 2000 jelentkezőt vonzott az új közösségszervezés alapszak.

A hivatalos eredményekről július 26-án értesítették a jelentkezőket, végül 346 főt vettek fel az alapszakon belül kulturális közösségszervező (172 fő), humánfejlesztő (168 fő) és ifjúsági közösségszervező (6 fő) szakirányokra. A nappali tagozatos hallgatók mellett a levelező képzésben is több intézmény sikeresen indítja a szakot szeptembertől államilag támogatott és önköltséges képzési formában is.

Az alapszak mellett a közösségi művelődés tanára szakon is szép eredményeket értek el a felvételi során az intézmények. A Debreceni Egyetemen és az Eszterházy Károly Egyetemen összesen 49 hallgató tanulhat ilyen képzésben az ősztől kezdődően.

Az alapképzésre épülő andragógia, kulturális mediáció és emberi erőforrás tanácsadó mesterszakokon továbbra is töretlen a hallgatók érdeklődése. Közel 400 hallgató kezdheti meg tanulmányait 11 intézményben, főként államilag támogatott képzésben. A kulturális mediáció szakon a 105 jelentkezőből 25 fő nyert felvételt, és kezdi meg tanulmányait négy intézményben: Pécsett, Szegeden, Győrben és Miskolcon.

A közművelődési intézményeken és közösségi színtereken nagy szükség van a kulturális közösségszervező szakemberekre, országosan hiány mutatkozik a diplomás szakemberek utánpótlásában. A humánfejlesztő szakembereket mind a felnőttképzési intézmények, mind a szervezetek, vállalatok humán osztályai szívesen alkalmazzák. Az ifjúsági közösségszervezők pedig a fiatalok segítését, fejlesztését és a számukra szóló programok szervezését láthatják el. A közösségszervezés alapszak elindulásával az erre épülő mesterszakok felvételi létszámai is növekedni fognak a jövőben.” – mondta dr. Juhász Erika a felsőoktatási intézmények ezen szakjait tömörítő Művelődéstudományi és Andragógiai Szakbizottság társelnöke.

A pótfelvételi eljárás keretében kizárólag elektronikus úton, egy szakot és intézményt megjelölve, legkésőbb 2017. augusztus 7-éig tudnak jelentkezni a képzésekre azok, akik nem jutottak be az általános felvételi eljárásban megjelölt szakokra. A képzésekre a pótfelvételi során kizárólag önköltséges formában nyújthatják be kérelmüket.

Bővebb információ, valamint az intézmények, szakok listája a felvi.hu oldalon érhető el.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.