Az ’56-os forradalom és szabadságharc ünnepét megelőző hétvégén rendezte meg a Lakiteleki Népfőiskola és az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. az idén márciusban elindított Tessedik Sámuel Kollégium harmadik alkalmát, melynek kulcsgondolata és hívószava a „közösség” volt.

Október 21-én a délelőtti órákban Pósfay Péter közösségfejlesztő szakember tartott előadást a közösségfejlesztés módszertanáról, történetiségéről, majd Dóri Éva, a Cselekvő Közösségek Projekt szakmai koordinációs csoportvezetője mutatta be a lokális közösségi szerepvállalás erősítését célul kitűző országos programot, valamint ismertette a közművelődési intézmények, kulturális célú civil szervezetek csatlakozási lehetőségeit.

Délután Jantyik Zsolt, a Debreceni Művelődési Központ igazgatója ecsetelte a magyarországi civil szervezetek tevékenységének település- és társadalomfejlesztő hatásait, bemutatva a közösségekben rejlő erőforrások hatékony kihasználásában rejlő lehetőségeket. Az előadás után Pósfay Péter tartott interaktív tréninget a résztvevők számára. Az ott bemutatott és kipróbált gyakorlatok a közösségfejlesztés mindennapokban is sikeresen alkalmazható eszköztárán (interjú, brainstorming) alapultak.

Az esti órákban Sarnyai Károly, a magyarkanizsai Cnesa munkatársa tárta fel a délvidéki magyarság demográfiai mutatóinak változását, illetve annak okait, majd bemutatta az általa képviselt közművelődési intézmény helyi közösségfejlesztésben, ezáltal a térség népességmegtartó erejének növelésében betöltött szerepét. A Tessedik Sámuel Kollégium tagjaként Herczig Szabolcs tartott előadást a Tatán megvalósuló, iskolai közösségi szolgálatot népszerűsítő programról, melyben nagy hangsúlyt kap a diákok kompetenciáira épülő foglalkoztatás.

Vasárnap Mátyus Aliz író, falukutató számolt be a Pápai Művelődéstörténeti Társaság nonformális képzéseiről, valamint a város és térségének szellemi megújítását célzó törekvéseiről, majd Hajdú Péter, a Tessedik Sámuel kiskörei származású tagja prezentálta a Mozdulj Kisköre Ifjúsági Egyesület másfél éves tevékenységét, eredményeit.

Tokár János

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.