Idén a Thorma János Múzeum a múzeumi munka minden területén felmutatott stratégiai alapú, átfogó és kiegyensúlyozott fejlesztéseiért, továbbá a helyi identitás erősítésében elért eredményeiért érdemelte ki „Az Év Múzeuma 2018” elismerést. 

A kiskunhalasi Thorma János Múzeum réginek mondható, majdnem 150 éves, de fiatalos és dinamikus fejlődést mutató vidéki intézmény. Az elmúlt 20 évben sikerült színvonalas múzeumot létrehozni folyamatos és céltudatos fejlesztésekkel. Az intézmény alapvető céljának tekinti a múzeum és a társadalom közötti megújulást, a látogatóbarát és oktató múzeum küldetés teljesítését. Ennek egyik bizonyítéka az 1999-ben elnyert „Az Év Múzeuma 1998” cím, és „Az Év Múzeuma 2011” pályázaton az EMMI Kultúrpolitikáért Felelős Helyettes Államtitkárságától kapott különdíj.

Az új évezredben, a közös európai célokkal összhangban a múzeum elsődleges feladata a helyi kulturális örökség megőrzése, és még magasabb szintű bemutatása. A múzeum eddig elért teljesítménye kiemelkedő, amit a 20. századi muzeológia elvárt, azt a Thorma János Múzeum is teljesítette. Azonban a 21. század muzeológiája összetettebb és többrétű feladat-megvalósítást kíván. E célok eléréséhez elengedhetetlen a magas szintű feltételrendszer biztosítása. Az összetett feladatot csak folyamatosan zajló jelentős fejlesztésekkel lehet ellátni.

A múzeum alapvető feladatát jelentő gyűjtő, rendszerező, bemutató munka mellett magas szintű múzeumi szolgáltatások bevezetésére törekszik. 2017-ben növelték a múzeum ismertségét, erősítették a közönségkapcsolatokat, a médiakapcsolatokat, fejlesztették a múzeumpedagógiát, komfortosabb körülményeket teremtettek az ideérkezők számára.

A cikk folytatása a Magyar Múzeumok honlapján olvasható.