Fiatal művészek és pályakezdő kurátorok jelentkezését várják viszonylag rövid határidővel, de annál nagyra törőbb célokkal 2018 nyarán a debreceni Modern és Kortárs Művészeti Központban. Az újrafogalmazott célokkal, művészeti tanáccsal és új kurátori csapattal működő MODEM hosszú távú törekvései között kiemelt szerepet szán a hazai szcénában olykor még háttérben álló vagy helyét kereső legfiatalabb – vagy kicsivel a fölötti – generáció részére. A művészetek, elsősorban a képzőművészet iránt érdeklődő, nyitott, önálló tervekkel és elképzelésekkel bíró, 1984. január 1. után született kurátorok, illetve az elmúlt 5 évben végzett képzőművészek részére ezúttal dupla pályázattal jelentkeznek.

PÁLYÁZAT FIATAL KURÁTOROKNAK

A MODEM fontos feladatának tartja, hogy lehetőséget teremtsen a fiatal kurátorok számára műfaji és tematikai megkötés nélkül, szabad szellemiségű, ugyanakkor intézményi keretek között megvalósítható kiállítások rendezésére. Az első alkalomhoz 2019 tavaszán biztosítják a teret és az anyagiakat, amihez kapcsolódva várják a pályázók jelentkezését, az alábbi feltételekkel, illetve lehetőségekkel. Ha 1984. január 1. után születtél, kurátorként vagy művészettörténészként végeztél, vállalod, hogy együttműködsz a MODEM-mel, betartod a határidőket és elfogadod a szakmai zsűri döntését, küldd be pályázatod legkésőbb a MODEM születésnapjáig, 2018. szeptember 23-ig.

FELHÍVÁS PÁLYAKEZDŐ MŰVÉSZEKNEK

A legfiatalabb, végzős vagy nemrég végzett művészek támogatása céljával 300 ezer forintos díjat alapít a MODEM, amelyet évente két pályakezdő magyar alkotó számára ítélnek meg. Ha magyarországi felsőoktatási intézményben szerezted művészeti diplomád 2013 és 2018 között, vállalod, hogy együttműködsz a MODEM-mel, betartod a határidőket, elfogadod a szakmai zsűri döntését, sőt, az első körből továbbjutva még egyszer nekifutnál a kiírásnak, küldd be pályázatod legkésőbb 2018. július 10-ig. A pályázat kétfordulós, az első körben a beérkező portfóliók alapján dönt a zsűri, a második fordulóba jutott hat művész pedig személyesen tart prezentációt a munkásságáról a MODEM-ben 2018. szeptember 14-én. A pályázat győztesei a pénzjutalmon túl egy hónapos ösztöndíjban is részesülnek, amelynek keretében két hetet Debrecenben, a MODEM-ben, két hetet pedig Olaszországban a Római Magyar Akadémián tölthetnek.

További részletes információk a MODEM honlapján olvashatóak.