Ismerjük meg együtt Borsod-Abaúj-Zemplén megye jó gyakorlatait! Borsod-Abaúj Zemplén megye lesz a második állomása annak az országos, ingyenes tanulmányút-sorozatnak, amelyet a Szabadtéri Néprajzi Múzeum, az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. és az Országos Széchényi Könyvtár konzorciuma a „Cselekvő közösségek – aktív közösségi szerepvállalás” kiemelt projekt keretében szervez 2018. június 26–28. között. A konvergencia régiók 18 megyéjét érintő, egyenként háromnapos programokon a házigazda megye kulturális intézményrendszerének jó gyakorlatai mellett helyszínlátogatásokkal, szakmai fórumokkal segítjük a hazai kulturális intézmények és civil szervezetek tapasztalatcseréjét.

A tanulmányutak a hazai kulturális jó gyakorlatok, fenntartható tevékenységek megismertetését, a kulturális intézmények közötti kapcsolati háló kialakítását, valamint a szakmai együttműködések megerősítését hivatottak elősegíteni. A rendezvénysorozat kiemelt célkitűzései között szerepel a közösségfejlesztésen, önkéntességen, esélyegyenlőségen, közösségi alapon működő intézményi modellek megismertetése, fenntartható tevékenységek bemutatása.

A tanulmányutak konferencia napján (2. nap) lehetőség van adott intézmény, civil szervezet, csoport, helyi értéktár bemutatkozására is „minikiállítás” keretében a központi rendezvényhelyszínen biztosított kiállító térben.

A tanulmányutak résztvevői lehetnek:

  • „A helyi identitás és kohézió erősítése” TOP-5.3.1-16 és TOP-6.9.2-16 közösségfejlesztő folyamatokat támogató felhívásra támogatási kérelmet benyújtó, ill. támogatott önkormányzatok, civil, egyházi és egyéb szervezetek, intézmények és azok munkatársai;
  • közösségfejlesztő folyamatokat megvalósító önkormányzatok, civil, egyházi és egyéb szervezetek, intézmények és azok munkatársai;
  • kulturális intézmények és szervezetek képviselői, szakmai munkatársai;
  • a kulturális intézményrendszer közösségfejlesztési folyamatok támogatására, közösségi kezdeményezések befogadására történő felkészítése érdekében, a kapcsolódó képzéseken részt vevő személyek.

Tanulmányutanként 40 fő részvételére van lehetőség. Fontos kitétel, hogy a 18 megyei útra egy településről, vagy „A helyi identitás és kohézió erősítése” projektek keretében célterületként lehatárolt településrészről legfeljebb 2 fő vehet részt – egy személy csak egy alkalommal.

A szervező az egyes tanulmányutakra vonatkozóan meghirdetett útvonalon térítésmentesen biztosítja a szervezett buszos utaztatást, valamint a szakmai helyszíneken a résztvevők szállását és érkezését a jelentkezési sorrend és kapacitás függvényében.

Regisztrációs felület

A tanulmányút szakmai programját, a részvétellel kapcsolatos további információkat a szervezők a jelentkező által megadott levelezési címre elektronikus formában küldik meg a regisztrációt követő 3 napon belül.

Útvonal:
1. nap: június 26. – Indulás: Szeged – Hódmezővásárhely – Szentes – Szolnok – Füzesabony állomásokról. Célállomás: Mezőkövesd, Matyó Múzeum – Miskolctapolca (szálláshely)
2. nap: június 27. Miskolc – központi rendezvény, szakmai programok bemutatása – Hermann Ottó Múzeum
3. nap: június 28. Miskolc – Avas Dialóg Egyesület, jó gyakorlat bemutatása – utazás haza – Miskolc, Füzesabony, Szolnok – Szentes – Hódmezővásárhely – Szeged.

Felszállási lehetőségek 2018. június 26-án: 

7:45 Szeged, Tesco parkoló

9:15 Hódmezővásárhely, Tesco parkoló

9:50 Szentes, Tesco parkoló

11:00 Szolnok – Galéria Étterem

12:20 Füzesabony, Spar parkoló

(Az autóbuszról történő leszállás helyszínei megegyeznek a felszállási helyszínekkel)

Letölthető program…