Szabolcs-Szatmár-Bereg megye lesz a harmadik állomása annak az országos, ingyenes tanulmányút-sorozatnak, amelyet a Szabadtéri Néprajzi Múzeum, az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. és az Országos Széchényi Könyvtár konzorciuma a „Cselekvő közösségek – aktív közösségi szerepvállalás” kiemelt projekt keretében szervez 2018. július 3-5. között. A konvergencia régiók 18 megyéjét (kivéve Budapest és Pest megye) érintő, egyenként háromnapos programokon a házigazda megye kulturális intézményrendszerének jó gyakorlatai mellett helyszínlátogatásokkal, szakmai fórumokkal segítjük a hazai kulturális intézmények és civil szervezetek tapasztalatcseréjét.

Regisztráció

A tanulmányutak a hazai kulturális jó gyakorlatok, fenntartható tevékenységek megismertetését, a kulturális intézmények közötti kapcsolati háló kialakítását, valamint a szakmai együttműködések megerősítését hivatottak elősegíteni. A rendezvénysorozat kiemelt célkitűzései között szerepel a közösségfejlesztésen, önkéntességen, esélyegyenlőségen, közösségi alapon működő intézményi modellek megismertetése, fenntartható tevékenységek bemutatása. A 3 napos belföldi tanulmányút-sorozat 2018. június 19. és 2018 október 31. között zajlik.

A tanulmányutak konferencia napján (2. nap) lehetőség van adott intézmény, civil szervezet, csoport, helyi értéktár bemutatkozására is „minikiállítás” keretében a központi rendezvényhelyszínen biztosított kiállító térben.

A tanulmányutak résztvevői lehetnek:

  • „A helyi identitás és kohézió erősítése” TOP-5.3.1-16 és TOP-6.9.2-16 közösségfejlesztő folyamatokat támogató felhívásra támogatási kérelmet benyújtó, ill. támogatott önkormányzatok, civil, egyházi és egyéb szervezetek, intézmények és azok munkatársai;
  • közösségfejlesztő folyamatokat megvalósító önkormányzatok, civil, egyházi és egyéb szervezetek, intézmények és azok munkatársai;
  • kulturális intézmények és szervezetek képviselői, szakmai munkatársai;
  • a kulturális intézményrendszer közösségfejlesztési folyamatok támogatására, közösségi kezdeményezések befogadására történő felkészítése érdekében, a kapcsolódó képzéseken részt vevő személyek.

Tanulmányutanként 40 fő részvételére van lehetőség. Fontos kitétel, hogy a 18 megyei útra egy településről, vagy „A helyi identitás és kohézió erősítése” projektek keretében célterületként lehatárolt településrészről legfeljebb 2 fő vehet részt – egy személy csak egy alkalommal.

A szervező az egyes tanulmányutakra vonatkozóan meghirdetett útvonalon térítésmentesen biztosítja a szervezett buszos utaztatást, valamint a szakmai helyszíneken a résztvevők szállását és érkezését a jelentkezési sorrend és kapacitás függvényében.

Regisztráció

A tanulmányút szakmai programját, a részvétellel kapcsolatos további információkat a szervezők a jelentkező által megadott levelezési címre elektronikus formában küldik meg a regisztrációt követő 3 napon belül.

Tervezett program:

  1. nap: Indulás Nyíregyházára a Tatabánya-Hatvan-Gyöngyös-Mezőkövesd útvonalon; látogatások: Móricz Zsigmond Megyei Könyvtár, Jós András Múzeum, Sóstói Múzeum, Váci Mihály Kulturális Központ. Szállás: Korona Hotel, Nyíregyháza
  2. nap: Konferencia a Korona Hotel Konferencia termében – délután látogatás a Beregi Múzeumba – Vásárosnamény – szabadidős program
  3. nap: látogatások: Kepes Géza Könyvtár – Mátészalka, Zajti Ferenc Kulturális Központ – Újfehértó – utazás haza

Az autóbuszra történő felszállási lehetőségek:

Érkezés 10-15 perccel az autóbusz indulása előtt.

08:00 Tatabánya – Tesco Hipermarket parkoló – Bláthy Ottó u.1.

09:45 Hatvan – Tesco parkoló – Bibó István út 1.

10:30 Gyöngyös – Tesco parkoló – Vásár utca 2.

11:45 -12:45 Mezőkövesd – Tesco parkoló – Egri út 51. (ebéd Rózsa étterem – ebéd után indulás Nyíregyházára)

*Azok a felhasználók, akik korábban a TOP-os pályázat miatt már regisztráltak az OVIMOR-ba, másik e-mail címmel tudnak jelentkezni a tanulmányútra.

 

Letölthető file-ok:
Programtervezet