Ünnepélyes keretek között helyezték el a Nemzeti Művelődési Intézet leendő székházának alapkövét és egy időkapszulát a Lakitelek Népfőiskolán június 28-án. Az időkapszulában az utódoknak szánt sorokon kívül a közösségi művelődés a felvilágosodásig visszavezethető történetéhez, szellemiségéhez kapcsolódó értékeket helyeztek el.

Az alapkőletételt megelőzően Lezsák Sándor, a Népfőiskola Alapítvány kuratóriumának elnöke tartott helyszíni vezetést, bemutatva a Népfőiskola már megvalósult fejlesztéseit.

A Szeged-Csanádi Püspökség megyéspüspöke Kiss-Rigó László, a kisközösségek nemzetépítő hatásáról beszélt. Mint mondta, a Lakitelek Népfőiskolán Lezsák Sándor karizmatikus irányításával, vezetésével és szolgálatával évek óta egy szellemi építkezés, egyúttal értékmegőrző tevékenység folyik, amiért köszönet illeti.

Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára az ünnepségen elmondta: hagyományainkra, keresztény kultúránk értékeire, magyar nemzeti identitásunk alapjaira tudásalapú társadalmat építünk, mert hisszük, hogy minden nemzedéknek kötelessége nem csupán gyarapítani, hanem örökíteni is a szellemi vagyonát, és felnevelni a haza új nemzedékeit”.

Mint mondta: a mostani építkezés új fejezetet nyit a közművelődés több száz éves történetében, hiszen az épület nemcsak székháza lesz egy szervezetnek, hanem a közművelődés történetét őrző, feldolgozó, szakmatörténeti gyűjteménynek helyet adó, a közösségi művelődés jelen folyamatait kutató és szakmai utánpótlást biztosító országos központ is. Megtiszteltetésnek nevezte, hogy a közművelődés új székháza Lakiteleken épül fel, egy olyan helyen, ahonnan a rendszerváltás elindult, és ahol a Kárpát-medencei magyarság kezdetektől fogva otthonra talál.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Népfőiskola Alapítvány kuratóriumának elnöke köszöntőjében azt hangsúlyozta: „ember nélkül semmi nem lehetséges, intézmény nélkül semmi nem tartós”. Mint mondta: a kilencvenes évektől kezdve, a népfőiskola megalakulása óta olykor szinte reménytelen helyzetben is bíztak munkatársaival a maguk igazában, mert tudták, hogy ez nemcsak egy kis közösségnek az igazsága, jövőképe, hanem egy nagy nemzetközösségé is, és ezt a jövőképet szolgálja a jövőben is az NMI Művelődési Intézet, a Lakitelek Népfőiskola és a népfőiskolai hálózat is.

Kiemelte, az intézetnek meg kell őriznie függetlenségét, szabadságát, eddigi munkáját, és nemcsak határon belül, hanem a Kárpát-medencei kapcsolatrendszerben is, hiszen nemzetpolitikai feladatok tekintetében hatalmas felelősség hárul rá.

Závogyán Magdolna, a Nemzeti Művelődési Intézet ügyvezetője ismertette azt az üzenetet, amely az épület időkapszulájába került, s mely szerint az épület alapítói az egyetemes magyar kultúra megmaradásában és gyarapításában hisznek: „Álljon ez az épület a magyar egyetemes kultúra közösségi műhelyeként, legyen ez a hely a közösségi művelődés központja, ahol az itt dolgozók munkájukra a legszebb hivatásként tekintenek, ahol a megtartó hagyományaink, tudásunk, jó gyakorlataink mindig harmóniában lesznek a modern tudás legjavával, és alkotóegységben segítik kulturális közösségeink önazonosságának megerősödését, társadalmunk gyarapodását”.

Mint az ünnepségen elhangzott, a beruházás 2019 végére készül el, a Nemzeti Művelődési Intézet egy 3600 négyzetméteres, többfunkciós épületet kap, amelyben országos szinten közművelődési, szakmai szolgáltatói, módszertani feladatokat látnak majd el a munkatársak.

Az esemény Jantyik Zsolt eMeRTon és ARTISJUS díjas előadóművész, a Debreceni Művelődési Központ igazgatójának zenei üzenetével zárult. A „Megyek a hegyen” című dal befejezése után húsz postagalamb kapott szárnyra, jelképezve a Művelődési Intézet tizenkilenc megyei irodája, valamint a székhely alkotta országos hálózatot.