Az Agora Műhely 2018. június 27-28-án tartotta szakmai találkozóját a debreceni Agora Tudományos Élményközpontban. Az országos szakmai műhelyen részt vevő 12 hazai agora vezetőit és munkatársait Somogyi Béla, a debreceni Agora Tudományos Élményközpont igazgatója köszöntötte, majd röviden bemutatta a központ létrejöttét, és a szerteágazó tevékenységeikhez kötődő partnerségeket.

Az NMI Művelődési Intézet részéről Kárpáti Árpád, ügyvezetői szakmai tanácsadó nyitotta meg a szakmai műhelymunkát, beszédében kiemelve az agorák és a Művelődési Intézet közötti együttműködés jelentőségét.

Az agora műhely házigazdája, Dr. Juhász Erika, az NMI Művelődési Intézet kultúrakutatási és képzési igazgatója, előadásában ismertette a résztvevőkkel a közművelődési szakemberképzés felsőoktatási és a Művelődési Intézetnél induló támogatott képzések lehetőségeit. Többek között felhívta a jelenlévők figyelmét arra, hogy a képzésben két kiemelt területen fokozott az agorák felelőssége: a hallgatók oktatása, valamint a hallgatók gyakorlati helyének biztosítása tekintetében.

Az agorák humán erőforrás- és bérhelyzetéről készült felmérés eredményeiről Orbán Hedvig, a szegedi Szent-Györgyi Albert Agora igazgatója számolt be, amelyet egy rövid szakmai eszmecsere követett a tapasztalatokról, megoldási lehetőségekről.

Az Agora Műhely tagjai a márciusban, Szombathelyen tartott alkalom során elhatározták, hogy az agora típusú intézmények helyi, térségi lakossági megismertetése érdekében egy közös projektben mutatkoznak be. Az elmúlt negyedév munkáját, a projekt ötleteinek részleteit Molnár Lajos Milán, a szolnoki Aba-Novák Agora Kulturális Központ igazgatója mutatta be, teret adva a kérdéseknek, új ötleteknek.

A hazai közművelődés aktuális változásairól Závogyán Magdolna, az NMI Művelődési Intézet ügyvezetője számolt be, kiemelve az Intézet jövő évi, fókuszban lévő feladatait, tevékenységét.

A műhely második napján Szedlacsek Emília, az NMI Művelődési Intézet ügyvezetői szakmai tanácsadója ismertette A muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi törvény változásait, kiemelve a jogszabály változásával elérni kívánt célokat, az ezekhez kapcsolódó feladatokat.

A műhely résztvevői megállapodtak abban, hogy folytatják a megkezdett projektötlet kidolgozását egy munkacsoport formájában, amelynek következő feladata a közös projekt kerettörténetének meghatározása. A résztvevők ezt követően bekapcsolódhattak a Debreceni Egyetemen megrendezett Durkó Mátyás Emlékkonferenciába.

Az Agora Műhely következő találkozójára ősszel, nemzetközi tanulmányút keretében kerül sor.