Somogy megye lesz a hatodik állomása annak az országos, térítésmentes tanulmányút-sorozatnak, amelyet a Szabadtéri Néprajzi Múzeum, az NMI Művelődési Intézet és az Országos Széchényi Könyvtár konzorciuma a „Cselekvő közösségek – aktív közösségi szerepvállalás” kiemelt projekt keretében szervez 2018. július 24–26. között.

A konvergencia régiók 18 megyéjét (Budapest és Pest megye kivételével) érintő, egyenként háromnapos programokon a házigazda megye kulturális intézményrendszerének jó gyakorlatai mellett helyszínlátogatásokkal, szakmai konferenciával segítjük a hazai kulturális intézmények és civil szervezetek tapasztalatcseréjét.

A tanulmányutak a hazai kulturális jó gyakorlatok, fenntartható tevékenységek megismertetését, a kulturális intézmények közötti kapcsolati háló kialakítását, valamint a szakmai együttműködések megerősítését hivatottak elősegíteni. A rendezvénysorozat kiemelt céljai között szerepel a közösségfejlesztésen, önkéntességen, esélyegyenlőségen, közösségi alapon működő intézményi modellek megismertetése, fenntartható tevékenységek bemutatása.

A tanulmányutak konferencia napján (2. nap) lehetőség van adott intézmény, civil szervezet, csoport, helyi értéktár bemutatkozására is „minikiállítás” keretében a központi rendezvényhelyszínen biztosított kiállító térben.

A tanulmányutak résztvevői lehetnek:

  • „A helyi identitás és kohézió erősítése” TOP-5.3.1-16 és TOP-6.9.2-16 közösségfejlesztő folyamatokat támogató felhívásra támogatási kérelmet benyújtó, ill. támogatott önkormányzatok, civil, egyházi és egyéb szervezetek, intézmények és azok munkatársai;
  • közösségfejlesztő folyamatokat megvalósító önkormányzatok, civil, egyházi és egyéb szervezetek, intézmények és azok munkatársai;
  • kulturális intézmények és szervezetek képviselői, szakmai munkatársai;
  • a kulturális intézményrendszer közösségfejlesztési folyamatok támogatására, közösségi kezdeményezések befogadására történő felkészítése érdekében, a kapcsolódó képzéseken részt vevő személyek.

Tanulmányutanként 40 fő részvételére van lehetőség. Fontos kitétel, hogy a 18 megyei útra egy településről, vagy „A helyi identitás és kohézió erősítése” projektek keretében célterületként lehatárolt településrészről legfeljebb 2 fő vehet részt – egy személy csak egy alkalommal.

A szervező az egyes tanulmányutakra vonatkozóan meghirdetett útvonalon térítésmentesen biztosítja a szervezett buszos utaztatást, valamint a szakmai helyszíneken a résztvevők szállását és érkezését a jelentkezési sorrend és kapacitás függvényében.

Regisztráció 

A tanulmányút szakmai programját, a részvétellel kapcsolatos további információkat a szervezők a jelentkező által megadott levelezési címre elektronikus formában küldik meg a regisztrációt követő 3 napon belül.

Tervezett program:

1. nap július 24. Indulás: Szolnok–Kecskemét–Dunaföldvár–Dombóvár állomásokról. Célállomás: Kaposvár, Hotel Árpád – látogatás: Együd Árpád Kulturális Központ – Agóra
2. nap: július 25. Konferencia – Hotel Kapos – látogatás: Karád “Újra öltünk, örökítünk”, Bárdudvarnok Népfőiskola
3. nap: július 26. Látogatás: Rippl-Rónai Múzeum, Szennai Skanzen – utazás haza Dombóvár–Dunaföldvár–Kecskemét–Szolnok útvonalon

Az autóbuszra történő felszállási lehetőségek:

07:00-07:15 Szolnok, Praktiker parkoló, Felső Szandai rét 1.
8:35 Kecskemét, Tesco parkoló, Kecskemét, Izsáki út 12/b.
10:00 Dunaföldvár, ALDI parkoló, Dunaföldvár, Füzes sor 2-4.
11:20 Tamási, LIDL parkoló, Deák F. u. 10.
12:30-13:30 Dombóvár, Ebéd – Fortuna Étterem (Dombóvár Ady Endre u 14.) – Felszállási lehetőség
13:40 Indulás Kaposvárra
Érkezés 10-15 perccel az autóbusz indulása előtt.

Tervezett program