Bács-Kiskun megye területileg az ország legnagyobb megyéje: a Duna-menti síkság, a Duna–Tisza közének homokhátsága és a Bácskai löszhát a megye három nagy tájegysége. Ez a varázslatosan sokszínű vidék lesz a hetedik állomása annak az országos, térítésmentes tanulmányút-sorozatnak, amelyet a Szabadtéri Néprajzi Múzeum, az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. és az Országos Széchényi Könyvtár konzorciuma a „Cselekvő közösségek – aktív közösségi szerepvállalás” kiemelt projekt keretében szervez 2018. augusztus 7-9. között. A konvergencia régiók 18 megyéjét (Budapest és Pest megye kivételével) érintő, egyenként háromnapos programokon a házigazda megye kulturális intézményrendszerének jó gyakorlatai mellett helyszínlátogatásokkal, szakmai konferenciával segítjük a hazai kulturális intézmények és civil szervezetek tapasztalatcseréjét.

A tanulmányutak a hazai kulturális jó gyakorlatok, fenntartható tevékenységek megismertetését, a kulturális intézmények közötti kapcsolati háló kialakítását, valamint a szakmai együttműködések megerősítését hivatottak elősegíteni. A rendezvénysorozat kiemelt céljai között szerepel a közösségfejlesztésen, önkéntességen, esélyegyenlőségen, közösségi alapon működő intézményi modellek megismertetése, fenntartható tevékenységek bemutatása.

Regisztrációs felület:

http://ovimor.cselekvokozossegek.hu/public/iframe?id=ea80b5e139350ae7aa2d5b30729afac950d50aa8

Jelentkezési határidő: augusztus 6.

A tanulmányutak konferencia napján (2. nap) lehetőség van adott intézmény, civil szervezet, csoport, helyi értéktár bemutatkozására is „minikiállítás” keretében a központi rendezvényhelyszínen biztosított kiállító térben.

A tanulmányutak résztvevői lehetnek:

  • „A helyi identitás és kohézió erősítése” TOP-5.3.1-16 és TOP-6.9.2-16 közösségfejlesztő folyamatokat támogató felhívásra támogatási kérelmet benyújtó, ill. támogatott önkormányzatok, civil, egyházi és egyéb szervezetek, intézmények és azok munkatársai;
  • közösségfejlesztő folyamatokat megvalósító önkormányzatok, civil, egyházi és egyéb szervezetek, intézmények és azok munkatársai;
  • kulturális intézmények és szervezetek képviselői, szakmai munkatársai;
  • a kulturális intézményrendszer közösségfejlesztési folyamatok támogatására, közösségi kezdeményezések befogadására történő felkészítése érdekében, a kapcsolódó képzéseken részt vevő személyek.

Tanulmányutanként 40 fő részvételére van lehetőség. Fontos kitétel, hogy a 18 megyei útra egy településről, vagy „A helyi identitás és kohézió erősítése” projektek keretében célterületként lehatárolt településrészről legfeljebb 2 fő vehet részt ‒ egy személy csak egy alkalommal.

A szervező az egyes tanulmányutakra vonatkozóan meghirdetett útvonalon térítésmentesen biztosítja a szervezett buszos utaztatást, valamint a szakmai helyszíneken a résztvevők szállását és érkezését a jelentkezési sorrend és kapacitás függvényében.

 Regisztrációs felület

http://ovimor.cselekvokozossegek.hu/public/iframe?id=ea80b5e139350ae7aa2d5b30729afac950d50aa8

Jelentkezési határidő: augusztus 6.

A tanulmányút szakmai programját, a részvétellel kapcsolatos további információkat a szervezők a jelentkező által megadott levelezési címre elektronikus formában küldik meg a regisztrációt követő 3 napon belül.

Tervezett program

1. nap augusztus 7.: Indulás: Győr – Pannonhalma – Zirc – Veszprém – Balatonvilágos – Szekszárd útvonalon Bajára – Látogatás: Bajai Halfőző Fesztivál ‒ közösségfejlesztés, hagyományőrzés
2. nap: augusztus 8.: Konferencia – Kecskeméti Hírös Agóra – délután látogatás: Kiskőrös, a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum mintaprojekt bemutatása; a Halasi Csipke Közalapítvány és Csipkemúzeum helyi értékeinek bemutatása, Hungarikum.
3. nap: augusztus 9.: Látogatás: Bajai Türr István Múzeum Múzeumbarátok Köre Alapítvány esélyegyenlőséggel kapcsolatos tevékenységei; Bácsalmási Kulturális Központ helyi kulturális közösségfejlesztési szerepe – utazás haza

Útvonal 

7:45- 08:00                 Győr – Felszállás: INTERSPAR Hipermarket parkoló, Győr, Fehérvári út 3

08:45                          Pannonhalma, – Felszállás: CBA Szupermarket, Mátyás Király u.2.

09:45                          Zirc – Felszállás: Tesco parkoló, Állomás út 5.

10:35                           Veszprém – Felszállás: Tesco parkoló, Külső-Kádártai út 3.

11:20                            Balatonvilágos – Felszállás: Művelődési Ház és Könyvtár, Dózsa Gy. út 1.

13:00-13:45                 Szekszárd – Felszállás és ebéd: Toscana Étterem és Pizzéria, Szekszárd, Szent István tér 3-5.

13:50                            Indulás Bajára