Heves megye a következő állomása a “Cselekvő közösségek – aktív közösségi szerepvállalás” nevű projekt tanulmányút-sorozatának 2018. augusztus 14-16. között. Heves megye nem csupán a borairól híres, hanem jelentős történelmi múltjáról, és a múlthoz kapcsolódó hagyományairól is. A Mátra vonulatai, a Bükk változatossága, a lankák és a sík vidék teszik érdekessé és sokszínűvé a megyét.

Heves megye a kilencedik állomása annak az országos, térítésmentes tanulmányút-sorozatnak, amelyet a Szabadtéri Néprajzi Múzeum, az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. és az Országos Széchényi Könyvtár konzorciuma a „Cselekvő közösségek – aktív közösségi szerepvállalás” kiemelt projekt keretében szervez 2018. augusztus 14-16. között. A konvergencia régiók 18 megyéjét (Budapest és Pest megye kivételével) érintő, egyenként háromnapos programokon a házigazda megye kulturális intézményrendszerének jó gyakorlatai mellett helyszínlátogatásokkal, szakmai konferenciával segítjük a hazai kulturális intézmények és civil szervezetek tapasztalatcseréjét.

A tanulmányutak a hazai kulturális jó gyakorlatok, fenntartható tevékenységek megismertetését, a kulturális intézmények közötti kapcsolati háló kialakítását, valamint a szakmai együttműködések megerősítését hivatottak elősegíteni. A rendezvénysorozat kiemelt céljai között szerepel a közösségfejlesztésen, önkéntességen, esélyegyenlőségen, közösségi alapon működő intézményi modellek megismertetése, fenntartható tevékenységek bemutatása.

Jelentkezési határidő: 2018. augusztus 13.

Regisztrációs felület 

A tanulmányutak konferencia napján (2 nap) lehetőség van adott intézmény, civil szervezet, csoport, helyi értéktár bemutatkozására is „minikiállítás” keretében a központi rendezvényhelyszínen biztosított kiállító térben.

A tanulmányutak résztvevői lehetnek:

  • „A helyi identitás és kohézió erősítése” TOP-5.3.1-16 és TOP-6.9.2-16 közösségfejlesztő folyamatokat támogató felhívásra támogatási kérelmet benyújtó, ill. támogatott önkormányzatok, civil, egyházi és egyéb szervezetek, intézmények és azok munkatársai;
  • közösségfejlesztő folyamatokat megvalósító önkormányzatok, civil, egyházi és egyéb szervezetek, intézmények és azok munkatársai;
  • kulturális intézmények és szervezetek képviselői, szakmai munkatársai;
  • a kulturális intézményrendszer közösségfejlesztési folyamatok támogatására, közösségi kezdeményezések befogadására történő felkészítése érdekében, a kapcsolódó képzéseken részt vevő személyek.

Tanulmányutanként 40 fő részvételére van lehetőség. Fontos kitétel, hogy a 18 megyei útra egy településről, vagy „A helyi identitás és kohézió erősítése” projektek keretében célterületként lehatárolt településrészről legfeljebb 2 fő vehet részt – egy személy csak egy alkalommal.

A szervező az egyes tanulmányutakra vonatkozóan meghirdetett útvonalon térítésmentesen biztosítja a szervezett buszos utaztatást, valamint a szakmai helyszíneken a résztvevők szállását és étkezését a jelentkezési sorrend és kapacitás függvényében.

A tanulmányút szakmai programját, a részvétellel kapcsolatos további információkat a szervezők a jelentkező által megadott levelezési címre elektronikus formában küldik meg a regisztrációt követő 3 napon belül.

Tervezett program:

  1. nap: délelőtt utazás Baja-Szekszárd-Paks-Dunaújváros útvonalon Hatvanba ‒ A Széchényi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeum intézményi ‒ismerkedés a helyi közösségfejlesztés módszereivel – utazás a szállásra, Mátrafüredre
  2. nap: délelőtt szakmai konferencia, GYÖNGYÖK Mátra Művelődési Központban, Gyöngyös – Szihalom Magyar-Tár-Ház Interaktív Élményközpont jó gyakorlatának megismerése
  3. nap: MTM Mátra Múzeum értékőrző tevékenysége – Az Adács Zéta Kulturális Egyesület közösségfejlesztő tevékenységének megismerése – ebéd után utazás haza

Útvonal:

07:45 – 8:00             Baja – Aldi parkoló, Baja, Dózsa György út 87.

9:05                         Szekszárd – Felszállás: Interspar parkoló: Szekszárd, Tartsay Vilmos u. 9.

9:55                         Paks – felszállás: Lidl parkoló: Paks, Tolnai út 70.

10:55                        Dunaújváros – felszállás: Decathlon parkoló: Dunaújváros, Kandó Kálmán tér 12.

12:55                        Érkezés Hatvanba.

Részletes program