Közösségszervezés alapszakon 10 felsőoktatási intézménybe jelentkezhettek a felvételizők kulturális közösségszervező, ifjúsági közösségszervező és humánfejlesztő szakirányokra. Intézményenként eltérő, hogy mely szakirányokra van indítási engedély. Idén a felvételi jelentkezés során még nem kellett meghatározni a választott szakirányt, arról majd a 3. félév során dönthetnek a hallgatók. Kulturális mediáció mesterszakot és közösségi művelődés tanári mesterszakot 3-3 felsőoktatási intézmény hirdetett.

Július 25-én megismerhettük a 2018-as általános felvételi ponthatárait. Az eljárás során az Oktatási Hivatal besorolási döntést készít, az erről szóló határozat elérhetővé válásáról pedig elektronikus levélben értesíti a felvételizőket legkésőbb 2018. augusztus 5-ig. A besorolási döntést a felvételizők az e-felvételi felületéről tölthetitek le.

Közösségszervezés alapszakon országosan 565 fő, nappali tagozaton 336 fő, levelező tagozaton 229 fő kezdheti meg a tanulmányait. A 2017-ben felvett 346 főhöz képest ez jelentős, 60%-os emelkedés a felvettek számában. Az alábbi táblázatban intézményi bontásban is megtekinthetők az adatok.

A 2018-as általános felvételi eljárásban felvett közösségszervezés szakos hallgatók intézmény és tagozati bontásban (fő)

A szak a felvételi jelentkezési adatok alapján a bölcsészszakok közül a harmadik helyet érte el (az anglisztika és pszichológia szakokat követően). Mindezt úgy, hogy ez a második év, amikor jelentkezni lehetett, és máris igen népszerű szakká vált.

A mesterszakokat érintően a kulturális mediáció mesterszakon 3 intézményben (Pécsi Tudományegyetem, Széchenyi István Egyetem, Szegedi Tudományegyetem) 2 fő nappali tagozatos és 47 fő levelező tagozatos hallgató kezdheti meg tanulmányait 2018. szeptemberétől. Ez a tavalyi 25 fős létszám duplája lett a 2018-as évben.

A közösségi művelődés tanára osztatlan tanárszakra 3 intézménybe (Debreceni Egyetem, Eszterházy Károly Egyetem, Pécsi Tudományegyetem) 51 fő, ebből 38 fő nappali tagozatos és 13 fő levelező tagozatos jelentkező nyert felvételt.

A következő tanévben az eddigieken túl Győrben is elindul a közösségszervezés alapszak humánfejlesztő és kulturális közösségszervezés szakirányokkal, Kecskeméten a mostani ifjúsági közösségszervezés szakirányon túl indul a kulturális közösségszervezés szakirány is, valamint a Debreceni Egyetemen is elérhetővé válik a kulturális mediáció mesterszak.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.