A Felsőtúri Kulturális Napok rendezvénysorozat keretében nyitották meg a község múltját bemutató állandó kiállítást. A jelenleg a kultúrház két helyiségében látható tárlat a tervek szerint a majdani falumúzeum alapját képezi.

„Községünk lakosságának összefogásával gyűjtöttük össze az egykor naponta használatos tárgyakat. Az állandó kiállítást július 22-én nyitottuk meg. Továbbra is gyűjtjük a különféle használati eszközöket, dokumentumokat” – nyilatkozta a Felvidék.ma-nak Varga Péter,  Felsőtúr polgármestere.

A két helyiségben elsősorban egykori használati tárgyak kaptak helyet. A mezőgazdaságban használt segédeszközök mellett szép számmal találhatóak itt háztartási eszközök is. Természetesen a helyi népviseletet ugyancsak bemutatja a napokban nyitott kiállítás. Varga Péter kiemelte, a tárgyak mellett folyamatosan gyűjtik a korabeli fotókat, amelyeknek részben a digitalizálásukat is elvégezték már. A tervek szerint ezek szintén láthatóak lesznek az emlékszobákban, illetve a községi hivatal termeiben.

A cikk folytatása a Felvidék.ma portálon olvasható.
Fotó: Pásztor Péter, Felvidék.ma