A Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ 2018. szeptember 3. és 6. között négynapos szlovéniai-olaszországi tanulmányutat szervez a Cselekvő közösségek – aktív közösségi szerepvállalás című, EFOP-1.3.1-15-2016-00001 azonosító számú kiemelt projekt keretében. A jelentkezés határideje: 2018. augusztus 21. 12:00 óra.

A tanulmányútra a kulturális intézmények, szervezetek dolgozóit, valamint azokat az önkormányzati képviselőket várjuk, akiknek munkájában fontos szerepet kap a közösségfejlesztés, a kulturális esélyegyenlőség, és akiket érdekel a kulturális intézmények közösségi alapú (társadalmiasított) működtetése.

A résztvevők Lendva (Lendava), Ljubljana, Muraszombat (Murska Sobota) valamint a szlovén és olasz határmenti apró települések kulturális intézményeivel és civil szervezeteivel ismerkedhetnek meg ezen az úton.

A tanulmányút legfőbb célja, hogy elősegítse a közösségfejlesztési folyamatokat, jó gyakorlatok megismerésével, fenntartható tevékenységek adaptálásával, új kezdeményezésekkel gazdagítsa a társadalmiasítási folyamatokat és kapcsolati hálót hozzon létre a tanulmányutak résztvevői, a küldő és a fogadó intézmények között.

A tanulmányutakon 20-20 fő vehet részt, akiket a kérdőív motivációs kérdéseire adott válaszaik alapján fog kiválasztani a bíráló bizottság.

Településenként két-két főt tudunk fogadni, a megyei jogú városokból többen is jelentkezhetnek (Ez esetben a jelentkezéskor fel kell tüntetni, hogy munkahelyük, illetve lakhelyük mely városrészben található.)

Az utazás teljes költségét (szállás, utazás, teljes ellátás, programbelépők, biztosítás) a projekt biztosítja.

A tanulmányutakon a résztvevők könyvtárakat, múzeumokat, kulturális intézményeket és civil szervezeteket látogatnak meg, továbbá aktív közösségek tagjaival találkoznak. Az intézmények, kiállítások megtekintésén túl beszélgetésekre, műhelymunkákra és előadásokra is sor kerül.

Kiemelt témák:

  • Az intézmények közösségi alapú (társadalmiasított) működtetése;
  • Önkéntesség, önkéntesek szerepe;
  • A közösségek bevonásának, aktivizálásának lehetőségei;
  • A kulturális közösségfejlesztéssel kapcsolatos tapasztalatok;
  • A kulturális esélyteremtés: hátrányos helyzetűek, kisebbségek elérése, közösségi integrációjuk;
  • A különböző kulturális intézmények együttműködésének lehetőségei, ennek nehézségei és előnyei.

Részletes program 

A tapasztalatok hozzáférhetővé tételének elősegítése érdekében településenként a résztvevőknek megadott szempontok alapján részletes útibeszámolót kell készíteniük, melyekből tanulmánykötet fog születni.

Az alábbi oldalon várjuk jelentkezésüket 2018. augusztus 21. 12:00-ig.

Jelentkezési lap