Idén 2018. szeptember 15‒16-án kerül megrendezésre a kétnapos Kulturális Örökség Napjai elnevezésű rendezvénysorozat. A rendezvény első alkalmának a megszervezésére még 1999-ben a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma adott megbízást a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalnak.

Még 1984-ben fogalmazódott meg az a gondolat Franciaországban, hogy a nyilvánosság számára ingyenesen hozzáférhetővé és megtekinthetővé kellene tenni azokat az emlékhelyeket, műemlékeket, amelyek általában zárva vannak a nagyközönség előtt.

Később ebből a kezdeményezésből nőtte ki magát az az évről évre egyre sikeresebbé váló, több országnak is példát adó rendezvénysorozat, amit végül 1991-ben az Európai Unió támogatásával Európai Örökség Napok (European Heritage Days) néven hivatalosan is intézményesítettek, s ami népszerűségének köszönhetően mára már az Európai Unió határait is túllépi.

Az esemény megvalósítását minden országban nemzeti koordinátorok fogják össze, a munka dandárját azonban a műemlékvédelem, a helytörténet, az építészet, a közművelődés és az idegenforgalom területének képviselői ‒ helyi szervezők, aktivisták, civil szervezetek tagjai ‒ végzik, rájuk hárul a feladat, hogy a nagyközönség számára hozzáférhetővé tegyék az értékes, szép épületeket, gyűjteményeket.

Az „Európa, közös örökségünk!” szlogent zászlajára tűző rendezvény egyfajta mozgósító akció, melynek célja, hogy a polgárokban felkeltse és erősítse a kulturális örökségünk megóvásának igényét.

Az idei rendkívül gazdag helyszíni kínálat között a Kulturális Örökség Napjai oldalán lehet tallózni.