A Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet a Nemzeti Művelődési Intézet szakmai támogatásával „Értékfeltárás a helyi közösségekben” címmel szakmai programot valósított meg a felvidéki városban. A képzésnek a Szabó Gyula utcai Építészeti Szakközépiskola épülete adott otthont a 2018. november 16–18. közötti három napban.

A képzés során a résztvevők átfogó képet kaptak a kulturális értékek fogalmáról, rendszeréről, az értékfeltárás módszereiről, a helyi értékek gyűjtésének, gondozásának és közzétételének technikáiról. Megismerték az értékfeltárással kapcsolatos alapvető elméleti és gyakorlati ismereteket, amelyek alkalmazásával képessé válnak az értékfeltáró munka folyamatainak önálló végzésére, a közösségi munka mentorálására. Az értékek feltárásán túl megismerték a helyi, tájegységi, felvidéki külhoni, nemzeti értékek közé való felterjesztések adminisztratív tennivalóit. Megismerkedtek a Kárpát-medencei magyar kulturális értékek és értékfeltárás magyarországi és felvidéki jó gyakorlataival. Betekintést nyertek az értékek feltárásának közösségi módszertanába, a helyi feltárás megtervezésének folyamatától az értékkiállítás megrendezésén át a helyi értékre alapuló értéktár klub működésének megszervezéséig. Tájékoztatást kaptak továbbá az adatbázisok feltöltésének menetéről, a helyes dokumentáció (fotózás, videózás) elkészítésének fortélyairól, a műemlékvédelem és az önkormányzatok kapcsolatáról, szerepéről, valamint a „Felvidéki település-mustra” internetes adatbázis feltöltésének lépéseiről.

A képzésre a felvidék szinte minden részéről érkeztek szakemberek (települési, tájegységi értéktár bizottságok, közművelődési intézmények közművelődéssel foglalkozó munkatársai, pedagógusok, valamint a Csemadok helyi szervezetek, polgári társulások, civil szervezetek aktivistái), akik aktívan bekapcsolódtak a közös gyakorlatokba és az egyéni feladatokba egyaránt. A résztvevők egyhangúlag szorgalmazták az értékfeltárás további szakmai műhelyeit és hasonló képzések megszervezését a jövőben, akár más-más régiókban is. Kiemelték a személyes kapcsolatok és együttműködések jelentőségét, a megvalósult módszertanok, jó gyakorlatok és tapasztalatok továbbadásának fontosságát.

A helyi szakemberek mellett a Nemzeti Művelődési Intézet részéről Kárpáti Árpád, a kiemelt programok igazgatója, Máté Lászlóné, a Nógrád megyei iroda vezetője és Kémeri Judit, Nógrád megyei szakmai munkatárs vett részt oktatóként a képzésen.