A Hagyományok Háza A népmese mai élete című népmesemondásról szóló beszélgetés-sorozatának keretében 2019. április 12-én 17:30 kezdettel Magyar Zoltán néprajzkutató Hideg Anna népdalénekes-mesemondóval beszélget.

A Szamosújvárhoz közeli Ördöngösfüzes a táncházmozgalomban jól ismert falu, folklórkincsét, hangszeres népzenéjét sok archívum, kiadvány őrzi. A táncházasok és a néprajzkutatók érdeklődését mutatja, hogy a Népművészet Mestere címet több ördöngösfüzesi hagyományőrző is megkapta, a táncos Réti János, a furulyás-mesemondó Kisláposi András és Hideg Anna is, aki sokáig énekesi-előadói egyéniségével nyűgözte le a gyűjtőket, tanítványokat, egy DVD-mellékletes énekes monográfiája is elkészült, de már majdnem két évtizede meséit, mesemondását is számon tartja a szakma.

Magyar Zoltán a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont Néprajztudományi Intézetének tudományos főmunkatársa, számtalan szövegfolklór-kötet szerzője, aki a Kárpát-medence különböző tájain jár rendszeresen gyűjteni a jelenkori mese-és mondahagyományt. Nemrégiben jelent meg hatalmas összegzése, a Magyar történeti mondák katalógusa c. 12. kötetes tudományos munkája. Hideg Anna epikus folklórrepertoárjának is ő az egyik legfőbb gyűjtője.

Helyszín: Hagyományok Háza – 1011 Budapest, Corvin tér 8.

Időpont: 2019. április 12. 17:30

Forrás: Hagyományok Háza

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.