Az idei Méltóságkereső konferencia időpontja 2019. június 5., helyszíne a Budai Vigadó (a Hagyományok Háza székháza, Budapest, I. kerület, Corvin tér 8.). Jelentkezési határidő: 2019. május 24.

A konferencia szervezői idén kilépnek a megszokott formai keretekből: előadások, workshopok helyett egy „nagy együtt gondolkodásra” várják a közösségi művelődési és ifjúsági, továbbá a rokonterületek szakembereit.

A 2019-es Méltóságkereső konferencia témája a társadalmi párbeszéd:

  • Hogyan beszéljük meg közös ügyeinket?
  • Melyek azok a kérdések, amelyeket érdemes, szükséges lehet, lenne helyben, a települések, településrészek szintjén vagy európai léptékben közösen megbeszélnünk?
  • Hol vannak, lehetnek e párbeszédek terei? Mit lehet, mit érdemes online és mit személyesen megbeszélnünk?
  • Miképpen biztosítható, hogy e megbeszélésekben minden érintettnek legyen lehetősége részt venni? De mi van akkor, ha az érintettek passzívak vagy nem hajlandók szóba állni egymással?
  • Mi szükséges ahhoz, hogy érdemi párbeszédet folytassunk? És ahhoz, hogy egyetértésre jussunk? Vagy nem kell feltétlen egyetérteni?
  • Mi a szerepe, felelőssége mindezekben a közösségi művelődési és az ifjúsági szakembereknek?
  • És mi a szerepünk – fiatal vagy idősebb – állampolgárként?

A szervezők úgy vélik: a társadalmi párbeszéd kérdéskörét csak egymással párbeszédben hiteles áttekinteni. Ezért a fenti kérdésekre számos kisebb csoportban, egy időben és egy térben beszélgetve, az eredményeket rendszeresen meg-megosztva egymással keresik majd a lehetséges válaszokat a résztvevők. Előadóikat is arra kérték: előre megírt előadás helyett a résztvevők együtt gondolkodásának eredményeire reagáljanak, azokkal összefüggésben mondják el tapasztalataikat, meglátásaikat, javaslataikat.

A szervezők szándéka, hogy minden résztvevő úgy tér haza, hogy legalább eggyel több okát, lehetőségét, módszerét látja a társadalmi párbeszéd fejlesztésének.

A hagyományokhoz híven a konferencia keretében kerülnek átadásra a Beke Pál Emlékcímek. A Beke Pál Emlékcímről itt található bővebb információ.

Időpont: 2019. június 5.
Helyszín: Budai Vigadó, a Hagyományok Háza székháza (Budapest, I. kerület, Corvin tér 8.)

Jelentkezési határidő: 2019. május 24.

Jelentkezési lap

A Beke Pál Emlékcím alapítói és a konferencia szervezői a Civil Közösségi Házak Magyarországi Egyesülete, a Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzati Társaság, a Közösségfejlesztők Egyesülete, a Magyar Comenius Társaság, az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. és a Települési Önkormányzatokat Segítők Egyesülete. A konferencia támogatója az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Részletes program

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.