Gombamód szaporodnak a Kárpát-medencében napjainkban az egyre szélesebb rétegeket elérő népzeneoktatásnak köszönhetően a fiatal zenészekből álló népzenei formációk, zenekarok. A diákok iskolai keretek között kevés lehetőséget kapnak arra, hogy a saját tanáraikon kívül találkozzanak más tapasztalt kollégákkal, és közvetlenül tanulhassanak az adott kistáj népzenéjét alaposan kutató népzenészektől. Emellett a képzésükben jelenleg nincs lehetőség menedzsment típusú tanulmányok folytatására.

A Hagyományok Háza által tervezett mesterkurzus-sorozatok és workshopok keretében a hazai fiatal zenészeknek lehetősége nyílik a személyes találkozásra és tanulásra neves mesterektől. Ezek a komplex foglalkozások segítenek az egyes zenei tájegységek stílusának hiteles elsajátításában, így továbbviszik a magyar népzene több száz éves hagyományát. A szombati (2019. május 18.) programok esti koncerttel és táncházzal zárulnak, teljessé téve a zenei élményt a laikus érdeklődők számára is.

Tematikus népzenei workshop-sorozat alkalmaira Magyarország különböző vidéki régióiba, egy észak-magyarországi, egy kelet-magyarországi és egy dél-magyarországi helyszínre érkeznek az adott tájegységek népzenéjét jól ismerő zenészek és énekesek. Minden alkalom egy néprajzi, népzeneelméleti előadással kezdődik, ezt követik párhuzamosan a vonós, énekes és egyéb hangszeres (fúvós, pengetős, cimbalmos) kurzusok, majd zenekari menedzsmentismereteket szerezhetnek a résztvevők.

A Hagyományok Háza szeretettel vár minden zenészt és énekest, aki úgy érzi, bővítené tudását, és az adott kistáj autentikus népzenéjét, dalait a legavatottabb kollégáktól szeretné megtanulni!

Következő alkalom:

  1. május 18., Szeged

6720 Szeged, Fonó Klub, Dugonics tér 12.

10.00–11.15 Bogyiszló népzenéjének  bemutatása

Előadó: Árendás Péter népzenész, egyetemi adjunktus

11.30–13.00

14.30–17.30

Bogyiszlói vonós mesterkurzus

Hegedű: Boda Gellért

Brácsa: Szabó András

Bőgő: Mohácsy Albert

11.30–13.00

14.30–17.30

Bogyiszlói énekes mesterkurzus Hetényi Milánnal
19.00–20.30 Népzenei koncert és táncház a Bogyiszlói zenekarral
20.30–24.00 Táncház Boda Gellérttel, Szabó Andrással és Mohácsy Alberttel

Forrás: Hagyományok Háza

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.