Sikeresen zárult az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkárságának támogatásával a Közművelődési szakemberek 2018. évi képzési programja. A program lezárultával országosan tíz helyszínen kétszázötvenhat ember szerzett OKJ-s bizonyítványt.  A sikeres vizsgák eredményeképp 186 fő középfokú, Közművelődési és közönségkapcsolati szakember és 70 fő felsőfokú, Közművelődési szakember I. szakmai végzettséget nyújtó bizonyítványt vehetett át.

A Nemzeti Művelődési Intézet egyik fő küldetése, hogy a közösségeket képessé tegye saját értékeik felismerésére és az ebből adódó lehetőségek kiaknázására. Ennek elengedhetetlen feltétele, hogy megfelelő szakembergárda lássa el a közművelődés szakmai feladatait. Ezzel összhangban a Művelődési Intézet a dolgozóinak és a közművelődés területén dolgozó szakembereknek a képzését, továbbképzését, tudásszintjének fenntartását és fejlesztését látja el a jogszabályokban meghatározott módon.


Veszprém megyei vizsga

A jelenleg hatályban lévő módosított 1997. évi CXL. törvény által meghatározott követelmény 2021-től minden közösségi színtérben minimum középfokú, míg a közművelődési intézményekben megadott számú felsőfokú szakmai végzettséggel rendelkező munkatárs alkalmazását írja elő.

Veszprém megyei résztvevők

A Nemzeti Művelődési Intézet  a képzési hátteret biztosítva 2018 júliusától országosan hét helyszínen középfokú Közművelődési és közönségkapcsolati szakember, valamint három helyszínen felsőfokú Közművelődési szakember I. képzések lebonyolítását kezdte meg. A támogatott képzési program keretében ezek mellett a már közművelődésben dolgozó szakemberek számára szakmai továbbképzést nyújtó négy szakmai továbbképzés (KAB akkreditált képzés) is lezajlott.


Jász-Nagykun-Szolnok megyei képzés

Képzési csoportjaink hazánk egymástól legtávolabb eső különböző helyszínein indultak, így is támogatva az országos lefedettséget, valamint azt, hogy mindenki a lakóhelyéhez legközelebb eső településen végezhesse el a végzettségének megfelelő képzést. Mivel a program az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkárságának támogatásával valósult meg, így további kedvező lehetőséget jelentett az, hogy térítésmentesen vehették igénybe a résztvevők a képzést.

Jász-Nagykun-Szolnok megye

Pécsett, Budapesten, Veszprémben, Békéscsabán, Salgótarjánban, Szombathelyen és Miskolcon a középfokú végzettséghez kötött Közművelődési és közönségkapcsolati szakember, míg Budapesten, Kaposváron és Szolnokon Közművelődési szakember I. felsőfokú diplomára épülő képzések zajlottak.


Békés megyei vizsganap

A gyakorlatorientált képzés szakmai színvonalát az garantálta, hogy az oktatói gárda a közművelődési szakma kiváló, országosan elismert szakembereiből állt, akik a képzés megkezdése előtt módszertani továbbképzésben, úgynevezett képzők képzésében is részesültek. A képzés hatékonyságát tovább növelték az e-learninges formában elérhető online tananyagok és tesztek is.


Békés megyei csoportkép

A képzés szakmai vizsgáját a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal szervezte a Nemzeti Művelődési Intézet közreműködésével. A komplex szakmai megmérettetések 2019. április-május folyamán zajlottak. A 10 képzésben összesen 17 napon át tartó vizsgák során a leendő szakemberek felkészültségükről és elhivatottságukról tettek tanúbizonyságot. A résztvevők sikeresen megszerzett végzettségükkel a tudásukat és rátermettségüket a közművelődés területén, szakmai munkakörben bizonyíthatják a továbbiakban. Mindemellett nagy ütemben zajlik a következő támogatott képzési programra való jelentkezés, az újabb programok júliustól indulnak országszerte még több képzési helyszínen.

Képgalériánk folyamatosan frissül!

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.