Fúvószenekari hagyományok, határokon átívelő összefogás a zene jegyében – idén rendezték meg második alkalommal a Kárpát-medencei Önkéntes Tűzoltózenekari Találkozót. A Kiskunfélegyházi Városalapítók Hete fesztivál programjaiba illeszkedő kétnapos rendezvényt május 24–26. között tartották, melynek keretében a hat tűzoltózenekar nemcsak utcai felvonuláson, de a gálakoncerten és a közös produkciók alkalmával is megmutathatta tehetségét, felkészültségét.

Fonyód, Lakitelek, Mecseknádasd, Zenta, Homoródalmás vagy Székelykeresztúr – magyarlakta települések határon innen és túl, ami összeköti őket nem más mint a zenélés örömével párosuló szakmai büszkeség. A tágabb hazánkban működő önkéntes tűzoltózenekarok számára immár második éve ad lehetőséget a találkozásra, egymás megismerésére, szakmai eszmecserékre a Kárpát-medencei Önkéntes Tűzoltózenekari Találkozó a Magyar Tűzoltó Szövetség, a Népfőiskola Alapítvány, a Nemzeti Művelődési Intézet, valamint a Lakitelek Önkéntes Tűzoltó Egyesület együttműködésének köszönhetően. Az első, hagyományteremtő találkozót tavaly Lakiteleken rendezték meg, idén az ünnepi felvonulás és a gálakoncert egy nagyobb, térségi rendezvénysorozat, a kiskunfélegyházi Városalapító Hete fesztivál programjába integrálódott. A tűzoltózenekari találkozó megnyitóját, a fúvószenész találkozót és a záróünnepséget a hagyományokhoz híven ezúttal is a Lakitelek Népfőiskolán tartották.

A résztvevő zenekarokat Lezsák Sándor, a Népfőiskola Alapítvány elnöke, Dobson Tibor tű. dandártábornok, a Magyar Tűzoltó Szövetség elnöke és Török Károlyné, a Nemzeti Művelődési Intézet Szakmai Mintaprogram Központ vezetője köszöntötte.

A zenei együttlétet az In Medias Brass Quintet előadása tette még emlékezetesebbé. A megalakulásuk évében, 2010-ben már nemzetközi sikert szerzett zenekar előadásában latin és balkáni ritmusok is felcsendültek a Lakitelek Népfőiskola lakodalmas házában. Az előadás értő fülekre talált a tűzoltózenekari tagok körében, akik álló tapssal viszonozták, hogy kivételesen nem ők szólaltatták meg, hanem nekik játszottak kedvenc hangszereiken.

Az ünnepi felvonulásra az együttesek másnap Kiskunfélegyházán gyülekeztek. A Kossuth utca árnyékos platánsorai között a felvonulás a kora délutáni órákban verőfényes napsütésben vette kezdetét. A sort botforgató mazsorettlányok nyitották, a felvonulást pedig egy piros kamion zárta. A városházától induló felvonulók a kamion utánfutóján zenélő Fonyódi Tűzoltózenekar taktusaira érkezhettek meg a rendezvény fő helyszínéhez, a sportcsarnok előtt felállított színpadhoz, ahol már a kiskunfélegyházi fúvósok fogadó zenéjével hangolódhattak a délutáni gálakoncertre.

A koncert előtt Kiskunfélegyháza képviseletében a város polgármestere, Csányi József köszöntötte a fesztivál résztvevőit, majd Dobson Tibor tű. dandártábornok és Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke, a térség országgyűlési képviselője szólt a vendégekhez. Köszöntőjében Lezsák Sándor először Kövér László házelnök, a rendezvény fővédnöke üdvözletét tolmácsolta, majd felvázolta a nagy múltra visszatekintő rezesbandák jövőbeli perspektíváit, hangsúlyozta jelenben betöltött fontosságukat, hiszen a mai napig ezekben a zenekarokban nemzedékek tudnak együtt muzsikálni.

A színpadon fellépők sorában – legyen szó a piros egyenruhás lakiteleki zenekarról, a zöldbe öltözött székelykeresztúri rezesbandáról vagy a kék egyenruhában felsorakozó zentaiakról – valóban láthatott a közönség nemcsak rutinos felnőtt zenészeket, de gyermektrombitásokat is. A koncert zárásaként pedig a hat zenekart felvonultató közös produkció alkalmával, a színpadi színkavalkádból ha nem is a szivárvány, de a magyarság számára a legszebb színek: a piros, a fehér és zöld színek rajzolódtak ki. Az utolsó zeneszámok: a Losonci, a Fejérvári és a Szamosmenti indulók a hat zenekar összesített erejével csendültek föl.

A hatszorosára megnőtt erő pedig nemcsak a Lakitelekre visszatartó buszokon sarkallta további zenélésre az együtteseket, de még késő este is fel-felcsendült a trombitaszó a Lakitelek Népfőiskola egy-egy szegletében. A gyakorlást pedig a fúvósoknak ezután is hasonló lendülettel érdemes folytatniuk, hiszen a tervek szerint jövőre, a 2020-as jubileumi ünnepség alkalmából további kihívások várnak rájuk. A Magyar Tűzoltó Szövetség 150 éves évfordulóján rendezik meg a III. Kárpát-medencei Önkéntes Tűzoltózenekari Találkozót a nemzet fővárosában, Budapesten.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.