2019-ben is folytatódott a Magyar Művészeti Akadémia két éve indult Hallgatni Aranyt! projektje, és további tartalmakkal bővült az oktatási segédanyagként is kiválóan használható hallgatniaranyt.hu honlap. A honlapon már közel 150 vers és 70 levél hallgatható meg hangzóanyag formában, emellett rövidfilmek, útifilm, riportok és egy rendkívül tartalmas, interaktív oktató térkép segítségével fedezhetjük fel Arany János életművét.

Az Arany-túra a költő életének minden fontos állomására elviszi a látogatókat, az Arany-út Vecsei H. Miklóssal forgatott négyrészes roadmovie-ja, továbbá a Gondolta a fene! címú húsz epizódból álló kisfilmsorozat pedig tovább mélyíthetik a diákok kapcsolódását Aranyhoz. A honlapot az elmúlt két évben rendhagyó irodalomórák népszerűsítették hazai és határon túli középiskolákban, Náray Erika színművész vezetésével mintegy két és félezren élhették át ezeknek a tanóráknak a különleges élményét, hangulatát.

A Magyar Művészeti Akadémia Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából – még 2017-ben – indította el nagyszabású vállalkozását, amelynek eredményeként egy online hangoskönyv született a költőóriás legszebb verseinek és a korszak meghatározó személyiségeivel folytatott levelezéseinek válogatásából. A kialakított önálló honlapon hangzóanyag formájában, kiváló színművészek tolmácsolásában bárki számára ingyenesen elérhetők a költő jelentős művei, továbbá a hetven közreműködő színművészünkről is találunk információkat. A weboldal igen jól használható oktatási segédanyagként, vagy az Arany-szövegek hallgatása egyszerűen tartalmas kikapcsolódás, és bármikor hozzáférhető hazai és határon túli érdeklődők számára egyaránt. A projekt 2019-ben újabb tizenöt verssel, valamint rövidfilmekkel, riportokkal és egy interaktív oktató térképpel bővült.

A projekt aktualitásairól, újdonságairól dr. Kucsera Tamás Gergely, a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára, Rátóti Zoltán, a Magyar Művészeti Akadémia Színházművészeti Tagozatának vezetője, a projekt elindítója, Markovits Ferenc, rendező, az „Arany-túra” interaktív térkép ötletgazdája, projektvezetője, valamint Náray Erika színművész, az „AranyÓra” országjáró rendhagyó irodalomórák háziasszonya tartottak sajtóbemutatót az MMA irodaházában.

Forrás: Magyar Művészeti Akadémia 
Fotó: Ferenc Tamás

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.