A IV. nyitott templomok napja rendezvénysorozat színes palettáján ezúttal is teret kapott a képzőművészet, amikor a szőgyéni gyökerekkel rendelkező Nágel Kornél kiállításának adott otthont a Nagyboldogasszony-templom, mely „Hódolat Szőgyénnek – 4 költő, 12 kép, 20 év” címmel szólította meg a közönséget.

Az alkotások Pilinszky János, József Attila, Petőfi Sándor és Weöres Sándor verseinek üzenetéből, papírmetszet technikával és tussal készültek, összesen 12 kép kapott helyet a kiállítási térben. A címben szereplő 20 év jelentése pedig a következő: Húsz évvel ezelőtt a Tatán élő Nágel Béla (2014-től Szőgyén díszpolgára) ajánlására érkezett fiának, Kornélnak a mestere, az esztergomi Kántor János Szőgyénbe, hogy egy héten át alkosson művésztársaival. Köztük volt Nágel Kornél is.

A látogatás visszatérővé vált, így honosodott meg a nyaranta megtartott nemzetközi képzőművészeti alkotótábor a felvidéki faluban, és született meg belőle az a galéria, mely mára közel félezer képzőművészeti alkotást tud magáénak. Évek hosszú során át Kornél is oszlopos tagja volt a művésztábornak.

A „Hódolat Szőgyénnek” cím pedig a múltba nyúlik vissza. A fiatal grafikusművész édesapja révén vallja szőgyéni gyökereit. Az apai nagyszülők kényszerültek elhagyni szülőföldjüket 1948-ban a felvidéki kitelepítések során és leltek új otthonra Tatán. Édesapja már Tatán született. Ez alkalommal a ma is élő, 91 éves nagymama üdvözletét is elhozhatta unokaként a szülőfalunak.

Forrás: Felvidék ma

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.