Erdély világzenei csűrfesztiválja augusztus 1–4. között negyedik alkalommal változtatja a kalotaszegi Mérát a világ közepévé. A csűrfesztivál idén sem a nagy tömegeket célozza meg zenei programjával, hanem több kontinensről összeválogatott igazi zenei egzotikumokkal csalogatja Kalotaszeg hagyományőrző falvába ínyenc közönségét.

A Méra World Music különleges hangulatának a titka, hogy mer kicsi és családias maradni. Ezért a helyek száma korlátozott: összesen napi 1000 jegyet értékesítenek a szervezők. Az eddig titkolózó csűrfesztivál kevesebb mint két hónappal a fesztivál előtt jelenti be első fellépőit. A mérai Szarka-telek csűrjében fog koncertezni a magyar világzene legnagyobbja, a Csík Zenekar, a Berlinálé Ezüst Medve díjas román filmjének, az Aferim című film zenéjének szerzői és előadói, a bukaresti székhelyű Trei Parale, akik az ottomán hódoltság alatti Havasalföld udvari zenéit rekonstruálják, a legősibb máig fennmaradt európai énekhagyományt őrző számi közösség, norvégiai képviselője, Torgeir Vassvik.

Vassvik zenéje, a joika sajátos műfajából táplálkozik. A joika, az észak-amerikai indiánok kántáló énekéhez hasonló, sámánisztikus énekforma, mely nem valakiről vagy valamiről szól, hanem a joika eléneklésekor a dal útján az énekes megidézi és előhívja az illető személyt, helyet, állatot. A legenda szerint a számikat az északi tündérek, a tündék tanították meg a joikára.

A cikk folytatása az Erdély.ma portálon olvasható.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.