Az MNOÖ Közgyűlése 2019. július 6-ai ülésén díjat alapított a tavaly elhunyt elnöke, Heinek Ottó emlékére. A díjat első alkalommal 2020 januárjában, a Magyarországi Német Önkormányzatok Napján megrendezésre kerülő gálán adják át. Pályázati határidő: 2019. augusztus 23.

Heinek Ottó díj 2019

A díj célja a magyarországi német kutatók (max. 40 éves korig) támogatása, akiknek kiemelkedő doktori disszertációjukért, illetve tudományos publikációikért ítélhető oda a díj. A díjat az MNOÖ Közgyűlése adományozza az Otto-Heinek-Nachwuchsförderung keretéből támogatandó projektek kiválasztására alakult munkacsoport javaslata alapján. A díj átadására legfeljebb kétévente a „Magyarországi Német Önkormányzatok Napja” keretében kerül sor. A díjazottak nettó 200 ezer forint pénzjutalomban részesülnek. A díjazottak az adományozásról plakettet és oklevelet kapnak.

A díj magyarországi német kutatóknak ítélhető oda, aki Magyarországon vagy külföldön német vagy magyar nyelven 2017. január 1. után tette közzé,

– magyarországi német témát feldolgozó doktori disszertációját (PhD), vagy
– jelentős, magyarországi német témát feldolgozó tudományos publikációját.

A díjat csak a magyarországi német közösséghez tartozók kaphatják. A jelölt egyénileg pályázik a doktori disszertáció vagy a tudományos publikáció benyújtásával. A kiírást az MNOÖ Hivatala – a közgyűlési jóváhagyást követően – 2019. július 15-ig az MNOÖ online felületein és a Neue Zeitung-ban jelenteti meg. A pályázatot 2019. augusztus 23. napjáig beérkezően a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata Hivatalához postai úton és elektronikusan (pdf-formátumban) kell eljuttatni (MNOÖ Hivatala, 1537 Budapest, Pf. 348 ill. ldu@ldu.hu).

További részletes információk a Nemzetiségek.hu honlapon olvashatóak.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.