100 éve született két színészlegendára, Bessenyei Ferencre és Gábor Miklósra emlékező tárlat nyílt 2019. június 15-én Budapesten, a Bajor Gizi Színészmúzeumban. A Petőfi Irodalmi Múzeum – Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet kiállítóhelyén filmrészletek, plakátok, fotók, kosztümök segítenek megidézni az egykori színészlegendákat, akik mindketten a magyar színpad legújabb kori történetének megkerülhetetlen alakjai. A kiállítás létrejöttét Budapest Főváros Önkormányzata mellett a Magyar Művészeti Akadémia támogatta. A kiállítás 2020. január 20-ig várja a látogatókat. Nyitva vasárnaptól szerdáig 15.00 és 18.00 óra között.

Bessenyei Ferenc a magyar színházi élet meghatározó alakja volt. Érzékeny ember, szerepein sokat töprengő, tudatos művész. Pályáját olyan hősi alakok megreformálása jellemezte, akik bátran küzdöttek az igazságért, a szabadságért. Noha a változások őt is érintették, halálig hű maradt ahhoz a szellemiséghez, amit a szerepekben hirdetett és magánemberként vallott. És hű maradt az általa életre keltett figurákhoz is. „Kossuth, Széchenyi, Görgey, Bánk, itt élnek bennem. Ők tartanak lábon, ők tartanak szellemi frissességben” – vallotta.

A tárlat másik főszereplője Gábor Miklós, korának másik nagy vezéregyénisége, aki szintén 1919-ben született. Alakításait hosszas elemző folyamat előzte meg, de amikor színpadra lépett, játékossá vált a szó ősi értelmében. Folytonosan megújuló, gazdag képzelete tökéletessé formálta szerepeit. Tudatosság és ösztönösség, ez színészetének egyik legszebb ellentmondása. Az élet számtalan területén maradandót alkotott. Játszott, írt, rajzolt, rendezett. Sőt – és erről kevesen tudnak – remek fotós is volt, aki még a második világháború alatt is készített képeket. Nem is akármilyeneket! Színes fényképeket, amelyekből kevés maradt már csak fenn. Ilyen fotókat mutatott nem is olyan régen a televízióban Szigethy Gábor, aki az apósáról mesélt egy műsorban. De Gábor Miklós alakított hősöket, zsarnokokat, lázadókat, kisembereket is. „A színész állandóan váltogatja szerepeit, oly módon, hogy minden szerepe beivódik pórusaiba” – hangoztatta. Gábor számára a II. világháború utáni Nemzeti Színház a színészek mesteriskolája volt. A fortélyokat, a klasszikus színjátszás hagyományait Bajor Gizi, Lukács Margit és Somlai Artúr játékából leste el, az átélésre építő alakformálás fogásait olvasmányai, illetve Major Tamás, és Gellért Endre rendezései ihlették. E két módszer kölcsönhatásából remekbe szabott alakítások születtek: Shakespeare hősszerelmesei vagy Schiller Ferdinándja. 1953-ban azonban változás történt. A Nemzeti Színházban teljesen lehetetlenné tették színházi munkáját, ezért új színházat kellett keresnie. A Madách Színházban találta meg helyét. Ettől a pillanattól kezdve kiváló lehetőségek nyíltak meg előtte, amelyek néha zsákutcába terelték, néha a legnagyobb magasságokba emelték.

A kiállításon a két legenda számtalan filmszerepéből is kaphatunk ízelítőt. Belenézhetünk a Kerti házak utcája című 1963-ban készült filmbe, amelyet Fejér Tamás rendezett, és amelyben Gábor Miklós Bara Margittal játszotta a főszerepet. Ráismerhetünk Bessenyei klasszikus alakjára A másik ember című, 1988-ban készült filmben, amely Kósa Ferenc, az MMA néhai tagjának munkája, és amelyben Bessenyei női partnere Ráckevei Anna, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja. De láthatunk olyan munkát is, amelyben mindketten játszottak. Ez az 1956-ban készült Keserű igazság, amelyet Várkonyi Zoltán rendezett.

A kiállítás 2020. január 20-ig várja a látogatókat. Nyitva vasárnaptól szerdáig 15.00 és 18.00 óra között. A tárlathoz kapcsolódóan filmklubot is indítanak a rendezők. A sorozat beköszöntő programja az a háromnapos filmmaraton, amely során a Filmarchívum munkatársai a két művész egyedi filmjeiből válogatnak. Június 26-án 14 órakor Várkonyi Zoltán: Keserű igazság, június 27-én 14 órakor Fábri Zoltán: Dúvad, június 28-án, szintén 14 órakor Herskó János: N.N. A halál angyala című munkáit nézhetik meg a látogatók.

Forrás: MMA

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.