Az Eszterházy Károly Egyetem Vizuális Művészeti Intézet Mozgóképművészeti és Kommunikációs Tanszékének Képalkotás BA szakos hallgatói (Flaisz Vanda, Ferincz Péter, Fekete Dániel, Vakli Villő Zsófia, Gojdár Ákos, Sinka Csaba) Borbás László tanár úr vezetésével részt vettek a X. Bujtor István Filmfesztiválon, Balatonszemesen, 2019. augusztus 17-20 között.

Az EFFS (Egri Fiatal Filmkészítők Stúdiója – Illés György emlékére) tehetségműhelyén belül elkészített „A mi Adynk” című kisfilmmel egészen Balatonszemesig jutott.

Több mint 100 filmet küldtek be a fesztivál versenyprogramjába, amelyből 52 került be a döntőbe – az Eszterházy Károly Egyetem hallgatói által készített is. Négy nagyobb kategória kisfilmjeit – animációs, vers-, dokumentum- és kisjátékfilm ‒ vetítették le három napon keresztül, az egyes blokkok után pedig az alkotókat kihívták pár rövid kérdés erejéig a színpadra.

Az esemény nagyon sok szakmai elemet tartalmazott, a versenyfilmek vetítése mellett. A hallgatók nagyon jól érezték magukat, szinte minden filmet megnéztek és aktívan részt vettek a programokon.

Ady filmjüknek ‒ amit a költő halálának 100. évfordulója alkalmából készítettek ‒ jó visszhangja volt, mind a szakmai zsűri, mind a nézők részéről. A zsűri tagjaival folytatott személyes megbeszélésen is pozitív kritikát kaptak, mely építő jellegű volt a hallgatók számára.

„A sokszínű program közül (a versenyprogram vetítése, filmvetítések, zenés- és színházi produkciók) az eszterházy-s csapat számára a legértékesebb a második napon volt, mikor a zsűrivel beszélgethettünk egy szakmai konzultáció keretei között. „Ahogy mondani is szokták, kaptunk hideget, meleget, de mindenféleképpen tanulságos volt, és reméljük, minél hamarabb gyakorlatba tudjuk vinni mindazt, amivel útnak indítottak.”

A Mi Adynk című film alkotói a X. Bujtor István Filmfesztivál válogatott versenyprogramjában bemutatott döntős alkotásért oklevelet vehettek át a Versfilm kategóriában.

A zsűri tagjai voltak: Janisch Attila (Balázs Béla-díjas rendező, érdemes művész, a zsűri elnöke), Kalász József (rendező, a Magyar Független Film és Video Szövetség küldötte), Kiss László (Csokonai-díjas rendező, a Latinovits Emlékmű Alapítvány elnöke), Pindroch Csaba (Jászai Mari-díjas színművész), Verebes Linda (színművész), Wiegmann Alfréd (Radnóti-díjas rendező, a Magyar Versmondók Egyesületének alelnöke).

Fotó: Borbás László

Forrás: Eszterházy Károly Egyetem

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.