A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti Tagozata kétnapos művészetkritikai konferenciát rendez, melyen a képzőművészet, iparművészet, fotóművészet, építészet, filmművészet, színház, zeneművészet és irodalom szekciójában zajlanak az előadások. Időpont: 2019. október 21–22.

Az MMA Művészetelméleti Tagozatának Párbeszéd a művészetkritikáról című konferenciája arra keresi a választ, hogy a kilencvenes évektől robbanásszerűen bekövetkező társadalmi, gazdasági, kulturális, technikai változások hogyan hatottak a művészetkritikára. Betöltheti-e szerepét a műkritika egy kulturálisan is megosztott, egymás mellett elbeszélő, „következmények nélküli országban”? Tudta-e értelmezni, hatékonyan közvetíteni a kritika a művészetekben bekövetkező paradigmaváltást? Egyáltalán vannak-e még fórumok, ahol a kritika betöltheti hagyományos közvetítő szerepét? Kérdések sokasága, izgalmas, meggondolkodtató két nap vár a résztvevőkre, akik természetesen hozzáfűzhetik véleményüket az előadásokhoz. S hogy miért párbeszéd? Mert a kritikusok mellett az alkotók is megszólalnak, s mert dialógusra törekszünk a szükségképpen eltérő vélemények között is.”

Tóth Klára filmesztéta, a konferencia szakmai felelőse

Helyszín október 21-én (hétfőn): a Magyar Művészeti Akadémia Irodaháza (1062 Budapest, Andrássy út 101.), Rendezvényterem (2A emelet)
Helyszín október 22-én (kedden): Pesti Vigadó (1051 Budapest, Vigadó tér 2.), Makovecz terem (4. emelet)

Forrás: Pesti Vigadó

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.