Ez évben is a magyar kultúra napja előtt tisztelegve, a jeles dátumot követő hétvégén – 2020. január 25–26-án – a Pajtaszínházi Szemlén mutatkoznak be az V. Pajtaszínház Programba bevont települések előadásaikkal a Nemzeti Színház stúdiószínpadain.

A Pajtaszínház Programot ötödik éve valósítja meg a Nemzeti Művelődési Intézet a Magyar Teátrumi Társasággal együttműködve. A program célja, hogy azokon a kistelepüléseken, ahol korábban színjátszó csoportok, dalárdák, olvasókörök működtek, de ma már nincsenek, vagy alig vannak közösségek, újra alakuljanak. Újra elterjedjen az amatőr színjátszó tevékenység, színesítve a helyi kulturális életet, színházi élményhez juttatva a lakosokat, ezzel is hozzájárulva a helyi közösségépítéshez. A bevont települések lakosai és közösségei részéről erős szándék mutatkozott a színjátszás folytatására. A 2015-ben mintaprogramként indított projekt kiemelt célja mára 100 településen valósult meg. A korábbi évekhez hasonlóan az idei programba bevont települések is alacsony lélekszámúak: 52%-uk 1000 fő alatti, a legnagyobb település 3700 lakosú, a legkisebben 76 fő él.

A legkülönfélébb színházi műfajokat felvonultató V. Pajtaszínházi Szemlén ezúttal is 19 megye 19 színjátszó csoportja lép fel, felvillantva térségük hagyományait, szokásait, tájnyelvét, vagy éppen helyi legendáit. Paraszt komédia, pajzán népi komédia, népmese, musical, bohózat, de helytörténeti írásokból született mű is szerepel a bemutatók között.

A Szemle során bemutatkozó települések:

Bács-Kiskun megye – Kömpöc, Baranya megye – Pellérd, Békés megye – Gádoros, Borsod-Abaúj-Zemplén megye – Girincs, Csongrád megye – Királyhegyes, Fejér megye – Mány, Győr-Moson-Sopron megye – Bősárkány, Hajdú-Bihar megye – Újtikos, Heves megye – Ivád, Jász-Nagykun-Szolnok megye – Jánoshida, Komárom-Esztergom megye – Pilismarót, Nógrád megye – Ságújfalu, Pest megye – Kemence, Somogy megye – Mesztegnyő, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye – Méhtelek, Tolna megye – Tolnanémedi, Vas megye – Keléd, Veszprém megye – Nyárád, Zala megye – Egervár.

Az idei esemény különlegessége, hogy 100+1. csoportként a Vancouveri Magyar Színház vendégjátékával tiszteli meg a Pajtaszínházi Szemlét. Az önkéntesekből álló színház művészei Békés Pál Félőlény című színdarabjának feldolgozásával lepik meg az anyaországi közönséget és a szemlén fellépő színjátszókat.

Az V. Pajtaszínházi Szemle időpontja: 2020. január 25–26.
Helyszín: Nemzeti Színház, Gobbi Hilda Színpad és Kaszás Attila Terem.

A program részletei a letölthető műsorfüzetben és programban olvashatóak.

Műsorfüzet

Program

Tisztelt Érdeklődők!

A regisztráció lezárult. Az V. Pajtaszínházi Szemle megtelt. Így már nem tudunk jelentkezést fogadni. Köszönettel: a szervezők.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.