A trianoni békediktátum 100 éves évfordulója ad aktualitást Goda László Ferenc fafaragó művész egyedi kiállításának. Jelenleg Sümegen látható az alkotó történelmi Magyarország címereit felsorakoztató tárlata, az idei centenáriumi évben pedig arra kéri fel a művelődési házakat, hogy biztosítsanak lehetőséget egy országjáró vándorkiállítás megvalósulására. Az alkotásokkal a művész célja a békediktátum köztudatba emelése, elsősorban az iskoláskorú gyermekek körében.

Az idén 86 éves Goda László Ferenc 1992 óta foglalkozik címerfaragással, a fa megmunkálása gyermekkori szenvedélye volt. A történelmi Magyarország címereiből összeállított vándorkiállítása 2002-ben indult útjára, első állomása Miskolc polgármesterének meghívására a Diósgyőri vár volt. 2003-ban a művész további 11 településen mutatkozhatott be alkotásaival. A több mint tíz éve a sümegi Hotel Kapitány Wellness Szálló Konferencia termét díszítő fából faragott címerek a Trianon előtti idők nemzeti egységét idézik, az idei centenárium pedig nemcsak az alkotások leporlására ad alkalmat, de lehetőséget ad arra, hogy általuk a régi Nagy-Magyarország hajdan volt aranykorát a szívekben ismét feltámassza.

A Magyar Királyság (1867–1918) 71 vármegyéjének címere betekintést nyújt az ezeréves közigazgatási rendszer kialakulásába, miközben egyértelműen rávilágít arra is, hogy hazánk nyelvi határai túlmutatnak a jelenlegi államhatárokon.

A vándorkiállítás az alkotó szándéka szerint alkalmat adna arra, hogy a művelődési házakban az iskoláskorú gyermekek rendhagyó történelem óra keretében mélyíthessék el a Magyar Királysággal és az Osztrák Magyar Monarchiával kapcsolatos ismereteiket. Az alkotó tervei szerint ennek érdekében össze lehetne gyűjteni e kor még fellelhető tárgyi emlékeit, amelyek felhasználásával a helyi történészek a kiállítás mellett egy  emlékszobát is berendezhetnének.

Goda László Ferenc bevallása szerint: „Az eddigi kiállítások során 5 vendégkönyvet írtak tele a látogatók ahol kedvező vélemények olvashatok a tárlatról. Talán az sem hagyható ki, hogy ez az elfoglaltság örömteljessé teszi éveimet és arra ad lehetőséget, hogy végelszámolásként valami nyomot hagyjak magam után.”

A fafaragó művész alkotásai saját honlapján is megtekinthetőek.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.