A kaposvári Csiky Gergely Színház ötletét az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatja, és hasonló összefogásra ösztönöz minden előadó-művészeti intézményt.

A kezdeményezés, hogy a színházbezárások okán potenciálisan szabaddá váló munkaerővel, illetve kihasználatlan eszközökkel (pl. autó) megsegítse a koronavírus-járvány miatt veszélyeztetett, szépkorú lakosságot. Céljuk, hogy olyan – nem feltétlenül szakmai hozzáértést igénylő – feladatokat lássanak el, amely e vészterhes időben a társadalom javát szolgálják, ugyanakkor segítséget tudjanak nyújtani azoknak, akik kiemelten veszélyeztettettek, nehezebben alkalmazkodnak illetve kevesebb lehetőségük van kivédeni a koronavírus-járvány nehézségeit. „Legnagyobb, legerősebb erőforrásunk maguk az emberek és kulturális területen sok potenciálisan szabad munkaerő csoportosítható át oda, ahová szükséges. Nem hagyhatjuk figyelmen kívül az emberi pszichét, mely akkor a legerősebb, ha hasznos, segítő eleme a társadalomnak.” – mondta dr. Fülöp Péter, művészeti, közművelődési és közgyűjteményi ügyekért felelős helyettes államtitkár, a Csiky Gergely Színház igazgatója. Ez lehet bevásárlás, gyermekfelügyelet, gyógyszerbeszerzés, online oktatás, illetve minden olyan tevékenység, amely segítséget nyújt az időseknek, rászorulóknak.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma kéri az intézményvezetőket, előadóművészeket, szakembereket, hogy csatlakozzanak e nemes kezdeményezéshez és fogjon össze az előadó-művészet a vészhelyzet elhárításában.

További információt a szaktárca ideiglenes e-mail címén kérhetnek az érdeklődők: emmikultsajto@gmail.com

Forrás: EMMI, Kultúráért Felelős Államtitkárság

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.