650 éves Kecskemét

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Bács-Kiskun Megyei Igazgatóság

Értéktár-kiállítás is várta azokat, akik részt vettek 2018. október 2-án, az EFOP-3.7.3-16-2017-00149 számú, Művelődő közösségek az Alföldön címet viselő szabadegyetem-sorozat záró rendezvényén. A harmadik szakmai nap helyszíne a patinás, közismert kecskeméti épület, a Cifra Palota volt.

A rendezvény tematikája kapcsolódott a város fennállásának 650. évfordulójához is. Prof. Dr. Sztachó-Pekáry István bemutatta a megyeszékhely Települési Értéktár munkáját, ifj. Gyergyádesz László muzeológus pedig a kecskeméti szecessziós építészetről, illetve az épületek szerepéről beszélt. Erdei Péter karnagy rávilágított Kodály Zoltán életművének szerepére a városban. A további előadások, látogatások a szabadegyetem fő gondolatához, a „Mindent a közösségről” témához kapcsolódtak. Polyák Albert címzetes főiskolai tanár a Hogyan értékesítsünk?” – Az értékteremtés lehetőségeit szedte számba. Szabó Csaba ifjúságfejlesztési szakmai vezető előadása a Helpi és a közösség. Ifjúsági közösségfejlesztés Kecskeméten címet viselte. Az érdeklődők izgalmas látogatást tehettek a Leskowsky Hangszergyűjteményben, ahol Szilágyi Áron gyűjteményvezető volt a házigazda. A szabadegyetem-sorozat igen sikeres volt, hiszen nemcsak Bács-Kiskun megyéből érkeztek hallgatók, de a résztvevők között akadt, aki a Tolna megyei Faddról, vagy a Csongrád megyei Üllésről érkezett. Két kedves hölgy pedig vállalta a hosszú utazás terhét és mindhárom rendezvényre „átruccant” Csongrád megyéből: Apátfalváról, illetve Csanádpalotáról érkeztek tapasztalatot gyűjteni.

A helyi Aranyhomok Egyesület koordinálta a Kecskemét 650 – Helyi Termék Ünnep rendezvényt, mely Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzatával együttműködésben, több szervezet összefogásával vállalkozott a 650 éves évforduló méltó megünnepléséhez. A sikerhez a Nemzeti Művelődési Intézet Bács-Kiskun Megyei Irodája is hozzájárult. A programsorozat egyik fő látványossága a Kecskeméti Települési Értéktár Kiállítás volt, melyet együttműködő partnerként a megyei iroda munkatársai szerveztek, s közel egy hónapig látogathatták októberben az érdeklődő felnőttek és iskolás csoportok.

Hihetetlenül sok és sokszínű értékkel rendelkezik Kecskemét. Ezért a teljesség igénye nélkül következzék néhány gasztronómiai különlegesség – mely látható volt a kiállításon –, mint például a termelői fajtamézek sora, lekvárok, bio homoktövis, illetve gomba készítmények. A kiállítás bemutatta az olyan alkotói munkásságokat, mint a szövőmester, népi fafaragó, vertcsipke-készítő, vagy a dorombkészítő. Helyet kapnak a település más büszkeségei is, például a fotó-, szobrász-, vagy képzőművész életművek, írói, költői, zenei tevékenységek. A színvonalas kiállítás méltó zárása volt a sikeres szabadegyetem-sorozatnak.

   

Fekete Beatrix
Fotó: Mészáros Judit és Fekete Beatrix

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.