A bábozás rejtelmeivel ismerkedtek a megyében

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Igazgatóság

A „Művelődő közösségek Észak-Magyarországon” elnevezésű EFOP-3.7.3-16-2017-00148 azonosítószámú projekt részeként az amatőr művészeti csoportvezetők műhelyfoglalkozáson havonta egy alkalommal találkoztak az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Igazgatóságának tréningekre és képzésekre kialakított termében és a Csodamalom Bábszínházban Miskolcon.

A 2018 májusában megkezdődött és 2019 áprilisában végéhez ért foglalkozás résztvevői olyan személyek voltak, akik szeretnének létrehozni a későbbiek során amatőr bábcsoportot felnőttek, vagy akár az ifjúsági, a gyermekközönség számára. A projekt célja az volt, hogy az ifjúsági és felnőtt közösségekben dolgozókat felkészítse az önálló csoport létrehozására, valamint az is, hogy az amatőr művészeti területeken működő csoportok tagjai, illetve vezetői részére szakmai és csoportvezetési ismereteket adjon.

Ezeket az ismereteket a mindennapi munka során egyaránt hasznosítani tudják majd az együttműködési, kommunikációs és a konfliktuskezelési gyakorlatok által. Kiemelten fontos az elméleti, gyakorlati ismeretek elsajátítása és a műfaj népszerűsítése. A műhelyfoglalkozásokon résztvevők megismerkedtek a különböző bábszínházi stílusokkal és a műfaj típusaival is.

A helyi Csodamalom Bábszínház profi bábművészének bevonásával gyakorlati bemutató is színesítette a műhelymunkát. A bábjáték technikai, szerkezeti felépítése, a báb típusa szerinti felosztása is szerepelt a tematikában. Saját forgatókönyvvázlat kialakításán is dolgoztak, hogy a bábok elkészítése után előadhassák „saját” bábszínházi darabjukat.

A foglalkozások során a résztvevők olyan képességekkel és készségekkel gazdagodhattak, amelyek pozitív hatással vannak az egyénre és a közösségre egyaránt. Személyes példáikkal, tapasztalataikkal, ezek megismertetésével közelebb kerültek a csoportalakítás lehetőségéhez.

A program talán legnagyobb hozadéka, hogy a közös munka során összekovácsolódott emberek tartani szeretnék egymással a kapcsolatot és egy új helyen, most már kötetlenebb formában tovább építkezzenek.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.