A jövő zenéje – flashmob a városban

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Pest Megyei Igazgatóság

A fiatalokból és felnőttekből egyaránt álló csapat 4 órás, komplex, hangsúlyosan zenei programot állított össze a budaörsi érdeklődők, általános iskolások és családjuk részére 2018. május 8-án. A produkcióra a helyi iskolák diákjait invitálták, egy közösségi felfedező Kodály-túrára a Budaörsi Ifjúsági Klubba.

A Budaörsi Ifjúsági Klub 2011 óta a helyi színház égisze alatt működve, főként a gyermekeknek és a fiatal felnőtteknek nyújt kulturális szabadidős teret, azonban – a nevében foglaltakon túl – az óvodás-, felnőtt- és időskorúak számára is aktív tevékenységeket kínál a hét szinte minden napján. A Budaörsi Ifjúsági Klub nem először dolgozott együtt Novák Anikóval és csapatával, annak érdekében, hogy olyan értékteremtő és hagyományőrző zenei programot nyújtsanak a budaörsiek részére, ami valóban maradandó emlékként él tovább a résztvevők szívében.

A program egy interaktív előadással kezdődött melyben a meghívott résztvevők Kodály életét és a népzene, zene fontosságát ismerhették meg. Az előadás közbeni és utáni szemléltetést órarészlet, kiskoncert, hangszeres művészek és kiskórus színesítette, ezzel is bevonva a közönséget. A nap részeként egy játékos Kodály vetélkedő következett, melyet egy össznépi közös zenéléssel és táncházzal zártak.

Ezután a lelkes kis csapat az épület falai közül „kitörve” a közönséggel együtt nyakába vette a várost és Budaörs több pontján flashmob-ot tartott, megénekeltette az arra járókat és még a közeli gimnázium hallgatóit is az utcára csalta. Végül pedig a polgármesteri hivatal aulájában lepte meg a hivatal dolgozóit és az ügyeiket intézőket.

Céljuk volt, hogy Kodály jelentőségének és a hozzá kapcsolódó lehetőségek felfedezését egy közösségi élménnyé kovácsolják, bevonva ezzel a meghívottakat és az utcán, illetve a hivatalban sétálókat egyaránt.

Pető Lilla

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.