A közösségi művelődés és az amatőr bábművészet találkozása

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Igazgatóság

A Művelődő közösségek Észak-Magyarországon EFOP-3.7.3-16-2017-00148 pályázat keretében amatőr művészeti csoportvezetők részére indult műhelyfoglalkozás Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, amely havonta egy alkalommal 12 hónapon keresztül, alkalmanként négy órában valósul meg.

Az amatőr művészeti csoport olyan alkotó művelődési-művészeti közösség, melynek tagjai az egyéni vagy közösségi tanuló-önképző, önmegvalósító és alkotó folyamat eredményét a közönség előtt is szereti megmutatni. Az NMI Művelődési Intézet Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az előadó művészet területén belül a bábművészet iránt érdeklődőket invitálta egy közös műhelymunkára. Olyan személyek jelentkeztek a foglalkozásokra, akik szeretnének létrehozni a későbbiek során amatőr bábcsoportot felnőttek, vagy akár az ifjúság, a gyermek közönség számára.

A projekt célja az ifjúsági és felnőtt közösségekben dolgozók szakmai felkészítése, az amatőr művészeti területeken működő csoportok tagjai, illetve vezetői részére szakmai, valamint csoportvezetési ismeretek átadása, amelyeket a mindennapi munka alkalmával egyaránt hasznosítani tudnak az együttműködési, kommunikációs, konfliktuskezelési gyakorlatok által. Kiemelten fontos az elméleti, gyakorlati ismeretek elsajátítása és a műfaj népszerűsítése.  Emellett a bábművészet és a közösségben történő bábozás technikáját is megtanulhatják a jelentkezők. A műhelymunka során a résztvevők olyan képességekkel és készségekkel gazdagodhatnak, amelyek pozitív hatással vannak az egyénre és a közösségre egyaránt.

A foglalkozások a Csodamalom Bábszínház művészeinek bevonásával zajlanak.

Kovács Anikó

 

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.