A közösségszervezés szak népszerűsítése Bács-Kiskun megyében

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Bács-Kiskun Megyei Igazgatóság

A Nemzeti Művelődési Intézet Bács-Kiskun Megyei Igazgatósága számára fontos a szakmai utánpótlás kérdése és a közművelődési hivatás népszerűsítése; ezért az elmúlt hónapokban a megye több településére is ellátogattak a közösségszervezés alapszak és az igazgatóság munkájának megismertetése céljából.

A népszerűsítő tevékenység bajai, kalocsai, kiskunhalasi, kiskőrösi középiskolákban zajlott, ahol pályaválasztási napok, tájékoztató előadások és kötetlen beszélgetés formájában hallhattak az érdeklődők a szakról, illetve ismerkedhettek a szakma szépségeivel.

Országszerte számos felsőoktatási intézményben van lehetőség közösségszervezési ismereteket tanulni; a megyében a kecskeméti Neumann János Egyetem Pedagógusképző Karán 2018 szeptemberében indult el a Közösségszervezés BA alapszak. Az egyetem és a Nemzeti Művelődési Intézet Bács-Kiskun Megyei Igazgatósága az együttműködés jegyében közös megjelenésen vett részt a Kalocsai Szent István Gimnázium pályaorientációs napján, ahol a már jól ismert képzések mellett ez az új, köztudatba még nem egészen beépült szak is népszerűségnek örvendett a tanulói visszajelzések alapján.

Emellett már hagyománynak tekinthető, hogy az igazgatóság munkatársai interaktív tájékoztató előadást tartanak az egyetemi nyílt napon, ahogyan ez történt tavalyi évben is két alkalommal, illetve az idei év januárjában. A tapasztalatok szerint a diákok számára jelentős pozitívum, ha szemléletes példát láthatnak arra, hogy milyen elhelyezkedési lehetőségeik lesznek a megszerzett diplomával és milyen perspektívát is kínál az adott képzés.

A megyei igazgatóság a személyes megjelenések mellett a kecskeméti középiskolák vezetőit is megszólította; valamint a szakot népszerűsítő szórólapokat és plakátokat eljuttatták az intézményekbe. A népszerűsítő tevékenység tovább fog folytatódni az őszi időszakban is, annak reményében, hogy évről évre többen választják a közösségszervezés szakot.

Mészáros Judit
Fotó: Gyarmati Andrea, Mészáros Judit

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.