A szabaddá tévő tudás Tárnokon

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Pest Megyei Igazgatóság

A Nemzeti Művelődési Intézet Pest Megyei Igazgatósága 2019. április 25-én Tárnokra kapott meghívást a Heinrich Antal Ház ünnepélyes megnyitójára. Az épület ad otthont a község közösségi színterének is.

A köszöntők sorát Szolnoki Gábor polgármester kezdte, aki büszkeséggel beszélt arról az összefogásról és együttműködésről, amit a ház építésekor tapasztaltak. Az eseményt jelenlétével és beszédével is megtisztelte Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár. Őt Dr. Aradszki András országgyűlési képviselő követte. Mindketten a közösség erejét és összetartását ismerték el, és reményüket fejezték ki, hogy ebben a megújult térben új közösségek is létrejönnek majd.

Soltész Miklós

Az épület oldalán helyet kapott egy festmény, melyet Mihálka György festőművész készített. A kép szándéka szerint a szabadság és a tudásáramlás érzetét kelti. Megjelenik rajta a könyv, a tánc, a művészetek, a folytonosság az éjszaka és nappal fényeivel, melyek megtöltik majd a helyet, és mind a személyek fejlődését szolgálják. Ez egy modern kori házi áldás, benne a közösség és összefogás erejével.

A Heinrich Antal Ház történetét a megalapításától kezdve napjainkig kisfilmen keresztül is bemutatták, ami a XX. század első felében táncteremként működött, helyet adva a korabeli kulturális életnek.

Az Nemzeti Művelődési Intézet Pest Megyei Igazgatóságának munkatársai sok sikert kívánnak a színes közösségi élet folytatásához.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.