ÁGENDA Szabadegyetem – út- és identitáskeresés

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Békés Megyei Igazgatóság

Mi a közösségi művelődés szerepe, küldetése napjainkban? – ezt a kérdést világítja meg a Nemzeti Művelődési Intézet Békés Megyei Igazgatóságának szervezésében megvalósuló ÁGENDA Szabadegyetem első alkalma 2019. április 24-én (szerdán), 16.00–19.00 óráig a Csabagyöngye Kulturális Központban.

A Nemzeti Művelődési Intézet – a közművelődési feladatellátást támogató, országos szervezet lévén – kiemelt célkitűzései közé tartozik a közművelődési szakemberek képzése, a munkájukhoz szükséges adekvát ismeretek átadása. E célkitűzés támogatása érdekében a Nemzeti Művelődési Intézet Békés Megyei Igazgatósága ÁGENDA Szabadegyetem néven szabadegyetemi programsorozatot indít.

Az „ágenda” szó jelentése: tennivaló. A közép- és újkori egyházi szóhasználatban a liturgikus cselekmények, vagy az istentiszteletek rendjét szabályozó dokumentum. Minden ember – így a kulturális területen dolgozó szakemberek és civil szervezetek tagjai is – rendelkezik egyfajta íratlan „ágendával”, belső értékrenddel, mely alapján saját szerepüket meghatározzák és munkájukat végzik. Ennek az útmutatónak az átgondolására és továbbfejlesztésére ad lehetőséget a szabadegyetem, ahol a kulturális szféra és az azt segítő tudományterületeken végzett legújabb kutatási eredmények kerülnek bemutatásra.

A szabadegyetem első alkalmának témája A közművelődés társadalmi hasznossága, melyet Herczeg Tamás szociálpolitikus, címzetes főiskolai docens, valamint Szente Béla, a Csabagyöngye Kulturális Központ igazgatójának előadása világít meg, különböző nézőpontból. A Nemzeti Művelődési Intézet Békés Megyei Igazgatósága várja a közösségi művelődés területén dolgozó szakembereket, civil szervezetek képviselőit és minden kedves érdeklődőt. A rendezvény ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött.

Jelentkezési lap: https://nmi.hu/jelentkezesi-lap-szakmai-muhely-bekes-megyei-igazgatosag-2019-04-24-bekescsaba/

Tokár János

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.