Aktív közösségek: fókuszban a családok

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Pest Megyei Igazgatóság

A Nemzeti Művelődési Intézet Pest Megyei Igazgatósága „Aktív közösségek: baba-mama és nyugdíjas klubvezetők tudásmegosztása, mentorálása” néven új egész éves projektet indít 5-5 járásban. A több alkalmas kiscsoportos fejlesztés célja, hogy a közösségek vezetőit érzékenyítse, valamint szakmai és módszertani támogatást nyújtson. Az első alkalmak február végén indulnak, a jelentkezési határidő: február 20.

Az Igazgatóság célja, hogy részt vegyen a társadalmi esélyegyenlőség elősegítésében, ezért a február végén induló projekt célcsoportjait tudatosan, a társadalmi kihívásokra válaszolva határozta meg. A fókuszban az inaktivitás és elszigetelődés szempontjából két veszélyeztetett csoportot jelölt meg: az időseket, és a gyes/gyed-en lévő szülőket. A közösségekkel foglalkozó szakembereknek, segítő szakmáknak szeretne segítséget nyújtani, hogy minél jobban megérthessék csoportjaik igényeit, szükségleteit, problémáit, és egyben hatékony, konstruktív válaszokat tudjanak adni számukra.

2019. első félévében 4 alkalmas fejlesztő tudásmegosztás és mentorálás szerepel a programban, melynek keretén belül kis csoportban dolgozhatnak a résztvevők az Igazgatóság szakembereivel tréning módszerek segítségével. A találkozási alkalmak lehetőséget adnak az információcseréhez, a tapasztalatok és jó gyakorlatok átadásához.

Emellett elindul egy széles körű kutatás is közvetlenül az érintett csoportok körében, melyben felmérik és azonosítják a nehézségeket és igényeket. Ez lehetőséget ad a további fejlesztő munka tervezéséhez, és majd a közösségfejlesztők számára a konkrét programok kialakításához.

Az ősz folyamán további alkalmakon lesz lehetőség beszélni a kutatás eredményeinek fényében, és egy összefoglaló tanulmány is elkészül, mely kiinduló alapja lehet egy – akár országos – jó gyakorlat elindításának is.

A találkozások helye és ideje az alábbiak szerint alakul:

Baba-mama klubvezetők számára mindig keddi napokon:

február 26.

március 26.

április 30.

május 28.

Helyszín: Göd, József Attila Művelődési Ház

Idős klubok vezetői számára mindig szerdai napokon:

február 27.

március 27.

április 24.

május 29.

Helyszín: Maglód, MagHáz Maglódi Művelődési Ház

 

Jelentkezési határidő: 2019. február 20. (szerda)

A szakmai műhelyen való részvétel térítésmentes, de regisztrációhoz kötött! Jelentkezés és bővebb információ a program koordinátoránál: Czipperer Zsófia – módszertani referens, czipperer.zsofia@nmi.hu telefon: +36 20 533 9431

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.