Bábos csoport indul Nagyrédén

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Heves Megyei Igazgatóság

A Nemzeti Művelődési Intézet 2016-ban két egymásra épülő, térítésmentesen igénybe vehető „Bábcsoportvezetői alapismeretek”, képzést valósított meg a Magyar Bábjátékos Egyesület és a Magyar Bábjátékosok Szövetsége együttműködésével, melyen közel 120 amatőr bábjátszó, bábcsoportvezető vett részt. A képzés hosszú távú célja az volt, hogy, elősegítse a magyarországi amatőr bábjátékos mozgalom terjedését és újjáéledését.

A képzéssorozat sikereit, tapasztalatait és a felmerülő javaslatokat figyelembe véve 2017-ben elindított „Bűvös Bábos” elnevezésű mintaprojekt négy megyében valósult meg: Balatonboglár (Somogy megye), Kiscsősz (Veszprém megye), Kötegyán (Békés megye), Püspökladány (Hajdú-Bihar megye).

A mintaprogram folytatásaként 2018-ban az ország már további hat megyéjére kiterjesztett program fog megvalósulni, a végcél pedig, újabb bábcsoportok alakulása: Tiszaalpár (Bács-Kiskun megye), Szőkéd (Baranya megye), Szeghalom (Békés megye), Álmosd (Hajdú-Bihar megye), Nagyréde (Heves megye), Csepreg (Vas megye). A célcsoport elsősorban gyermek és ifjúsági korosztály 7-14 éves korig.  Heves megyében Nagyréde településén indult el a folyamat. A helyi művelődési ház munkatársa, Kovácsné Erki Dalma 2016-ban részt vett a „Bábcsoportvezetői alapismeretek” képzésen. Az egri Harlekin Bábszínház pedig mentort biztosított számukra Éry Kovács András igazgató és munkatársai személyében.

A több hónapon át tartó munkát 2018 novemberében a településeken bemutatott előadás, majd a „Bűvös Bábos” Szemle zárja Szolnokon az Aba Novák Agórában, melyen a programban részt vevő összes amatőr bábjátszó csoport bemutatja produkcióját.

Célja nem csupán a nyilvánosság előtti bemutatkozás, hanem az amatőr bábjátszás, mint művészeti tevékenység ismertté tétele. Ezen túlmenően a módszer, mint közösségfejlesztő eszköz elősegíti a helyi közösségi életbe való bekapcsolódást, a csoport pedig közvetlenül hozzájárul a közösségi kohézió és aktivitás megerősödéséhez.

Kun Zsófia

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.