Bács-Kiskun megye értékei a Magyar Értékek Napján

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Bács-Kiskun Megyei Igazgatóság

A Kárpát-medencei magyar értékeket – köztük Bács-Kiskun megye értékeit – a IV. Magyar Értékek Napja alkalmából mutatták be a Pesti Vigadóban 2019. szeptember 7-én.

Az egész napos program a Szent István Bazilikában kezdődött szentmisével, melyet ökumenikus terményáldás, majd orgonakoncert követett. A terményáldás során a megyezászlókkal és a terménykosarakkal járultak az oltárhoz a megyéket képviselő, népviseletbe öltözött párok, valamint a megyék kiküldött követei. A program ezután a Pesti Vigadóban folytatódott, ahol a megáldott terménykosarak elhelyezését követően Megtartó értékeink címmel konferencia kezdődött.

A Nemzeti Művelődési Intézet Bács-Kiskun Megyei Igazgatósága a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzattal közösen gyűjtötte össze azokat az értékeket, tárgyakat, agráripari, mezőgazdasági termékeket, amit Bács-Kiskun megyére leginkább jellemzőnek gondoltak. A Vigadó negyedik emeleti Makovecz termében és az előtérben 19 megye és öt határon túli szervezet mutatkozott be, köztük Bács-Kiskun megye is.

Az értékasztalon a megyében található hungarikumok közül több is szerepelt. A látogatók közelről megszemlélhették a leheletfinom cérnából varrott Halasi csipkét, a kalocsai népművészetet bemutató színes terítőket és a kalocsai viseletet bemutató babát. A kiállított kalocsai fűszerpaprika-őrlemény a Kalocsai fűszerpaprika-termő tájkörzet termőterületéről származik. A Piros Arany és Erős Pista szintén a kalocsai, illetve szegedi paprikatermő tájkörzetből származó paprikából készült. A Kodály-módszert, mint hungarikumot egy plakát szimbolizálta.  A kecskeméti rajzfilmstúdió Magyar Népmesék sorozatát egy népmeséből vett jelenettel ábrázolták. A tiszakécskei Kovács Miklós és a bácsalmási Skorutyák János kékfestő mesterek egy-egy munkáját is megcsodálták a látogatók. Bemutatásra került több megyei érték is, mint Bedő Istvánné vertcsipke-készítő csipkéje, Nagy Mari és Vidák István textilművészek nemezből készült sapkája és kendője, Kun Gáborné uszódi viseletet bemutató babája, Bakos Zoltán kékfestő ékszerei, Gergely Ramóna kosárfonó kosarai.

Ezeken kívül a megyére jellemző egyéb agráripari, élelmiszeripari termékek is helyet kaptak az értékasztalon: az izsáki házitészta, a kajszibarack lekvár, a hungarikumként számon tartott akácméz, és a megye területén termő homoktövisből készült ital. A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat a megyei bemutatkozáshoz különböző kiadványokkal, a nagyméretű megyei érték képeskönyvvel, Duna-Tisza közi borokkal és pálinkával járult hozzá. Az érdeklődőket ez utóbbiakkal és szanki kézműves konyakmeggyel kínálták.

Gyarmati Andrea
Fotó: Blaskovicsné Boros Edit, Kiss Mónika

Kapcsolódó cikkek:
Tárgyi értékeink, szellemi kincseink – őszi számvetés a Magyar Értékek Napján

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.