Baranyai Értékőrzők 2.0

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Baranya Megyei Igazgatóság

Ősszel ismét elindult a Baranyai Értékőrzők program. A résztvevők egymás településein ‒ Mozsgón, Ibafán, Magyarlukafán, Vásárosbécen, Szentlászlón, Boldogasszonyfán és Almamelléken ‒ tekintették meg a helyi értékeket, ismerték meg a jó gyakorlatokat.

Az elmúlt évben Mozsgón, a Művelődési Házban, a közösségépítésről, az értéktárakról, a törvényről és a végrehajtási rendeletről hallhattak a Szigetvári járás önkormányzatainak, intézményeinek és civil szervezeteinek képviselői. Erre a programra és közösségre építve indította a projekt második szakaszát a Nemzeti Művelődési Intézet Baranya Megyei Irodája. Az első alkalommal Mozsgón találkozott a csapat, s folytatva az elmúlt évben megkezdett munkát.

Knyihár Éva a közösségépítésről, a helyi kötödés kialakításáról és az interjúkészítésről tartott előadást, amely módszert a gyakorlatban is kipróbálhatták a résztvevők. Ezt követően Kovács Zsolt Vilmos, Mozsgó község polgármestere mutatta be a települést. Előadásában beszélt a község múltjáról, a gyökerekről, az itt lakók hagyományairól, az ezer fős település központi szerepéről, az általa vezetett testület nyolc év alatt elért eredményeiről. Kiemelte a község legnagyobb, legismertebb rendezvényét, a Mozsgói Kakasfesztivált. A fesztivált felvették a Baranya Megyei Értéktárba is 2014-ben, a szellemi, kulturális örökség kategóriában.

A mozsgói séta során megtekintették a legismertebb mozsgói épített örökséget, mely a helyi értéktár része, a Biedermann-sírkápolna.

A program következő állomása Ibafa volt, ahol Benes László polgármester köszöntője után a falu történelméről hallhattak a résztvevők. A szocializmus időszakára visszatekintve az állattartás, a háztáji gazdálkodás jelentette a bevételi forrást. Ma sok a munkanélküli, jellemző hogy a külföldiek vásárolnak házakat, felújítják, és közülük többen bekapcsolódnak a falu életébe is. Az résztvevők megtekintették a híres Ibafai Pipamúzeumot, valamint a katolikus templomot. Az Értékőrzők következő összejövetelét Magyarlukafán és Vásárosbécen tartották. Magyarlukafán Knyihár Éva a projekttervezésről tartott előadást. A gyakorlati feladatban a résztvevőknek helyi értékeik hasznosításával közös projekteket kellett felvázolniuk. Olyan gazdag kulturális, turisztikai ötletek születtek, amelyeket már a kulturális alapú gazdaságfejlesztés részeként, kis befektetéssel, meg is valósulhatnak. A települést Gregorics Csabáné polgármester asszony mutatta be.

Magyarlukafán a Galériában a Baranyai Értékőrzők látogatására helyi alkotásokból rendeztek kiállítást, amelyen kézimunkákat, falvédőket, csipkéket és régi használati tárgyakat állítottak ki.

A csoport megtekintette a Tájházat. Ekkor Magyarlukafa már készülődött a híres Vendel-napi búcsúra, amikor a kis falu megtelik élettel, kézművesek kínálják portékáikat és a színpadon baranyai művészeti csoportok szerepelnek.

A magyarlukafai séta után Vásárosbécre érkeztek, ahol a Virágóra Alapítvány fogadta őket. Bánki Eszter, az alapítvány elnöke mutatta be Vásárosbécet és az ott folyó közösségi munkát, amelyeket a Nemzeti Művelődési Intézet projektjei – a Kapunyitogató, a Leleményes Hősök és az Ifjú Értékőrzők – is segítették. Jó gyakorlatként mesélt az adventi időszakban a „hol alszik a Betlehem” közösségi mozgalomról. Külön megemlítette az elmúlt évi nagy vállalkozásukat, a Pajtaszínház programban való részvételt. A színházi bemutatóra nemcsak a helyiek közül, hanem a környékbeli településekről is sokan érkeztek.

A Baranyai Értékőrzők záróeseményére október 15-én került sor, ekkor Szentlászlóra, Boldogasszonyfára és Almamellékre látogattak a résztvevők. Az értékőrzők csapatát Szentlászló fogadta kora délelőtt, meglepetés reggelivel, kemencében sült káposztás és túrós hagymás lepénnyel, így a helyi gasztronómiai hagyományokba is betekintést nyertek.

A település bemutatása után a csoport megtekintette a Csuhémúzeumot, amelyről az ismertetőt Bíró Gyuláné, a Szentlászlói Német Önkormányzat elnök-helyettese tartotta. A csuhéfonás rejtelmeit Holenka Józsefné, Matild néni mutatta be. A szentlászlói látogatást Jambrich Liza keramikussal való találkozás zárta.

Ezután Boldogasszonyfára mentek a Baranyai Értékőrzők, ahol Neiczerné Jaksa Szilvia polgármester asszony fogadta a csoportot. Ismertetőjében elmondta, hogy Boldogasszonyfán jelentős a halászati és vadászati turizmus, több szálláshellyel is rendelkezik a település. Itt is jellemző a külföldi, elsősorban hollandok, házvásárlása és letelepedése, amely a közeljövőben új feladatokat ad az önkormányzat és a közösségi művelődéssel foglalkozók számára. A csoport megtekintette Hoffer János fafaragó, a Népművészet Mestere emlékkiállítását.

A Baranyai Értékőrzők kis közössége a napot Almamelléken zárta, ahol Szilágyiné Kadíró Erika polgármester asszony mutatta be a települést. Itt is tapasztalható a külföldiek ház vásárlása, elsősorban hollandok érkeznek, de ők zárt közösséget alkotnak és a település életében még alig vesznek részt.

A közösségi házban gazdag helytörténeti kiállítás látható, amelyet a település lakói hoztak létre. Almamellék az idei Pajtaszínház Országos Programban Baranya megyét képviseli. A csoport megtekintette az almamelléki kisvasút múzeumot is. A Baranyai Értékőrzők település-látogató programja befejeződött, de a teljes programot az Érték-Közösség-Gazdaság című megyei szakmai nappal zárja az Nemzeti Művelődési Intézet Baranya Megyei Irodája, amely Szigetváron a Vigadóban, 2018. november 28-án lesz.

Fotó: Ken Owen, Váradi Judit
Váradi Judit

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.