Bűvös Bábos bemutató Karakószörcsökön

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Igazgatóság

A Szörcsöki Csibészek Bábcsoport gyermeknapon mutatkozott be a településen, előadták A nyulak pásztora című bábmeséjüket.

A Nemzeti Művelődési Intézet már harmadik éve segíti az amatőr bábcsoportok létrehozását, fejlesztését a Bűvös Bábos Program megvalósításával. Ebben az évben a program az Emberi Erőforrások Minisztériuma által biztosított támogatás segítségével, a Nemzeti Tehetség Program keretében valósul meg. Fő célja a közösségépítés, amely a kistelepüléseken a bábjáték újjáélesztésére, továbbfejlesztésére fókuszál.

Hosszú hónapokon keresztül dolgozott Honvédő Szandra csoportvezető a hét gyermekkel, akik szüleik támogatásával, segítségével gyakoroltak, jártak a próbákra, segítették a bábok, díszletek elkészítését. Gyerekek és felnőttek nagy izgalommal várták a bemutató napját.

Karakószörcsökön mostanában nem rendeztek gyereknapot, de ilyen jó hangulatú és sok érdeklődőt vonzó esemény is régen volt a faluban. A pici település közösségi tere megtelt érdeklődőkkel, szülők, rokonok, ismerősök érkeztek, még a szomszédos településekről is. Szabóné Piriti Márta polgármester asszony köszöntőjében arról beszélt, ha Karakószörcsökön néhány hónapig készülnek egy műsorra, az igazi közösségépítő élmény. Összejárnak a szülők, gyerekek, beszélgetnek, játszanak egymással közben, és mire a műsor elkészül, tele lesz szívvel, szeretettel. Ez történt most is, a bábcsoport esetében, és ezért biztatja a Honvédő Szandra vezette Csibészeket, folytassák, amit elkezdtek, őrizzék meg a közösséget.

Ezt követően Baloghné Uracs Marianna, a Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Igazgatóságának vezetője köszöntötte a megjelenteket. Elmondta, ez a pici falu a megyei amatőr bábos munka újjáélesztésének bölcsője lehet, ahonnan a jó tapasztalatok továbbgyűrűzhetnek majd. Arra is példát adhatnak, mit tehet egy lelkes ember a helyi közösségért, hiszen a csoportvezető igazi „kovász” emberként segíti az összefogást, a közös munkát. Sok sikert kívánt a csoportnak helyben és az Egerben sorra kerülő Bűvös Bábos Szemlén egyaránt.

A nyulak pásztora című bábelőadásban a közösen elkészített díszletek és bábok, a viseletek jól illeszkedtek a mese stílusához. Az előadásban minden szereplő egyéniségének, tehetségének megfelelő szerepet kapott, mely a csoportvezető rátermettségét dicséri. A kedves történetvezetés, a kreatív megoldások, a gyerekek játéka, ügyessége nagy sikert aratott a közönség körében.

Az előadást követően a gyereknapi forgatagban népi játékok, ügyességi versenyek és finom uzsonna várta a szereplőket és az érdeklődőket. De bemutatkozott Alfi, a Megyei Igazgatóság humanoid robotja is.

  

Baloghné Uracs Marianna

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.