Citerás Találkozó Pocsajban – Értéktarisznya Furtán

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Hajdú-Bihar Megyei Igazgatóság

Mozgalmas népzenei hétvége volt Hajdú-Bihar megyében. Április 27-én Pocsajban találkoztak a megyében működő citerazenekarok, népzenei együttesek, április 28-án, vasárnap pedig a Furtai Értéktarisznya program keretében, a nemrég alakult Diák Citeraszakkör mutatkozott be.

Tizenhetedik alkalommal találkoztak a megye népzenészei a Pocsaji Joób Árpád Citerás Találkozón. A hagyományoknak megfelelően a délelőtt szakmai előadásokkal kezdődött, majd a kemencében készült töltött káposzta elfogyasztása után 13 csoport, illetve szólista mutatkozott be. Közel 20 éve azzal a céllal indult a találkozó, hogy a gyerekek körében népszerűsítse a hangszert, ezzel biztosítva az utánpótlást. Az eredmények mára kezdenek megmutatkozni: több olyan résztvevő volt, aki először gyermekként jelent meg a találkozón, majd felnőve, évről évre eljön Pocsajba. Sőt, olyan is akadt, aki azóta szintén gyerekeket tanít citerázni.

Vasárnap, 28-án, Furtán is előadásokkal indult a nap a Furtai Értéktarisznya program keretében. Itt is a citera volt a főszerepben. Széles András, a Népművészet Ifjú Mestere A citera szerepe a hagyományápolásban címmel tartott előadást, majd a két hónapja megalakult Furtai Diák Citeraszakkör mutatkozott be nagy sikerrel. A nap zárásaként, a Hajdú-Bihar megye több citerazenekarából alakult, a Bihar Citerazenekar lépett színpadra. Az est közös vacsorával, citeraszóval és énekkel zárult.

Szabó László

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.