Csapó 1 ‒ Mozgó film, mozgó klub szakkör Szolnokon

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Igazgatóság

A „Művelődő Közösségek Észak-Magyarországon EFOP-3.7.3-16-2017-00148” számú projekt keretében elindított Mozgó-film, mozgó-klub 2018. május 29-én tartotta meg első foglalkozását a Szolnokon működő Tisza-part moziban.

A 12 alkalmas, havi rendszerességű szakkör első találkozóján a résztvevők megismerkedtek egymással. Mindenki elmondhatta, hogy van-e kapcsolata és milyen a filmezéssel, és ha van, akkor mi motiválta, hogy ebbe a klubba járjon. A bemutatkozó kör után kiderült, hogy szinte mindenki érintett valamilyen formában az amatőr filmkészítésben, legalább családi felvételek, vagy akár mozgó fotómontázsok készítésével. A klubvezető felvázolta a tematikát, majd áttekintettük a dokumentumfilmek típusát, illetve annak elhelyezkedését a filmek piacán. Megismerkedtünk egy filmes stáb alapvető résztvevőivel – a producer, a rendező, az operatőr, a vágó, a szerkesztő –, feladataival, majd a klubvezető rövid dokumentumfilmjét mutatta be, amit a háromfős stábbal készített a méhek életéről, felvillantva azt is, milyen nehézségekkel és szépségekkel találkozott a filmkészítés folyamán.

A második alkalommal a Lumiѐre! című francia dokumentumfilmet nézhették meg a szakkör résztvevői. Ez a dokumentumfilm a filmezés „nyelvének”, a mozgókép születésének alapja, dramaturgiai vonatkozásában minden fontos filmes alapvetés benne van. Kezdve az alkalmazott perspektíváktól, beállításoktól, az egyedi megoldásokon át, a trükkökig, amik mind-mind a mai filmezés alapjait jelentik, melyek a mai napig a filmes műfaj csírái, amikből kinőtt az egész filmes univerzum. Maga a film azon kívül, hogy tényeket és eseményeket rögzített cinemascope-pal 50 másodpercben, történetet is mesél egyben, melyre a Lumiere testvérek kisfilmjei vannak felfűzve.

A szakkör egy tanulmányúttal folytatódik, melynek keretében a résztvevők meglátogatják az etyeki Korda Filmpark és Látogatóközpontot, ahol megismerkedhetnek a Korda Stúdió történetével, a Korda fivérek kalandos életével, a filmtrükkökkel, a szereplőválogatás rejtelmeivel, a kaszkadőrök munkájával és további filmkészítési érdekességgel.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.