Egymástól tanulva – Közművelődési szakmai napot rendeztek Fertődön

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Győr-Moson-Sopron Megyei Igazgatóság

A Nemzeti Művelődési Intézet Győr-Moson-Sopron Megyei Igazgatósága 2019. október 15-én, Fertődön a megyei közművelődési szakemberek, kulturális civil szervezetek vezetői és közművelődési színterek munkatársai részére szakmai napot szervezett a Kulturális és Szolgáltató Központban.

A szakmai napon elsőként a helyi J. Haydn Zeneiskola Alapfokú Művészetoktatási Intézmény tanulóinak műsorát hallgathatták meg a résztvevők. Elsőként népdalcsokor, majd a rézfúvós kvartett előadásában Michael Short két műve és a Nobody Know című mű volt hallható.  Ezt követően Dr. Fűzi Norbert Fertőd város jegyzője köszöntötte a megye településeiről érkezett szakembereket, majd Szűcs Péter megyei igazgató a közművelődési szakemberek továbbképzésének lehetőségeiről beszélt. A programnak helyet adó Kulturális és Szolgáltató Központot és tevékenységét Ihász Mónika művelődésszervező mutatta be. Az elmúlt évek OSAP 1438-as közművelődési statisztikai adatszolgáltatás adatai alapján Tóthné Boda Éva módszertani referens adott tájékoztatást a megye közművelődési helyzetéről. Minden szakmai napon közösségfejlesztő, közösségépítő jó gyakorlatokat is megismerhetnek a résztvevők. Ez alkalommal Németh Fáni közművelődési referens mesélte el a Bősárkányban megvalósult Apa-lánya tánc című produkció létrejöttének megvalósulását, a helyi lakosok összefogását és sikeres együttműködését.

A helyi gasztronómiai kóstoló után a konferencia kötetlen beszélgetéssel folytatódott, az előadásokon felvetett témákról. Műhelyfoglalkozás keretében a képzési terv készítése volt a kialakított csoportok feladata, majd közösen megbeszélték az egyes esetpéldákat és a közben felmerült kérdések is megválaszolásra kerültek. A program végén Barokk színháztörténeti túrán vehettek részt a szakemberek az Eszterházy kastélyban, ahol megismerkedhettek a 18–19. századi színházi élettel, a Marionettszínház épületével. A tárlatvezetés végén pedig a Víztorony épületében körpanorámás vetítésen virtuális sétát tehettek a XVIII. századi Eszterházán.

A program sikeres volt a résztvevők körében: új ismeretek átadásával bővült a jelenlévők szakmai tudása, jó gyakorlatokat ismertek meg, egymástól tanulva, új kezdeményezések létrejöttének tervezése kezdődött el.

Tóthné Boda Éva
Fotó: Zsolnay Janka

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.