Együttműködve a természettel – kisközösségi permakultúra képzés Fülöpjakabon

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Bács-Kiskun Megyei Igazgatóság

2019. szeptember 28–29-én és október 5–6-án izgalmas program várta a fülöpjakabi és a környékbeli lakosokat, ugyanis kisközösségi permakultúra képzésen vehettek részt az érdeklődők. A Magyar Permakultúra Egyesület közreműködésével megvalósuló programnak a fülöpjakabi IKSZT adott otthont.

A programon 12 fő vett részt, akik a környékbeli településekből érkeztek. Mindannyiukat összeköti a közös érdeklődés: a természet szeretete, a vidéki, tanyasi életmód és a fenntarthatóság iránti elkötelezettség. Ezzel a gondolattal összecseng a permakultúra, mely az egykori paraszti bölcsességet, egyszerűséget ötvözi a környezettudatos gondolkodással és egy a mai korban is értelmezhető rendszert kínál mindazoknak, akik a szerény életmódot, a természettel harmóniában történő életet választják.

A permakultúra egy ökologikus alapokon nyugvó életmód, melynek alapvetése, hogy a természet mintáit és törvényszerűségeit követve olyan életet, otthont, életteret, közösséget vagy üzleti vállalkozást tudjunk teremteni, amely minden élet előnyére válik, regenerálja a Földet és társadalmilag igazságos.

A négy nap nem csupán elmélettel volt teli. A csoport ellátogatott az egyik résztvevő tanyájára, ahol a tervezési és a gyakorlati megvalósítás zajlott. A sok tanulás mellett a program bővelkedett a közösségi élményekben: számos olyan tréninggyakorlat bukkant fel, amely még inkább segített összekovácsolni a csapatot. A résztvevők is fontosnak tartották, hogy ne egyénileg éljék meg az eltöltött időt: a közös „batyus” étkezések és az énekléssel kísért dorombozás, termény cserebere mind-mind ezt mutatják.

A program végeztével mindannyian elégedettségüket fejezték ki: számos új ötlettel, inspirációval gazdagodtak, amelyeket saját életükbe is be tudnak építeni. Ez a lendület azóta sem csökkent: a tagok folytatták a közösségépítést, többek között ötleteik, tapasztalataik, a program során készült fotók megosztásával, egymás tanácsokkal történő segítésével, a téma kapcsán film-, könyv- és videoajánlóval tartják a kapcsolatot – egyelőre – virtuálisan, tervezve a személyes találkozást is.

Mészáros Judit 
Fotó: Mészáros Judit

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.