Elfeledett szakmák nyomában Békés megyében

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Békés Megyei Igazgatóság

A Nemzeti Művelődési Intézet Művelődő közösségek az Alföldön elnevezésű, EFOP-3.7.3-16-2017-00149 azonosítószámú projektjében Békés megyében Elfeledett szakmák címmel, népi kismesterségek visszatanítását célzó tanfolyam zajlik.

A 12 alkalmas foglalkozássorozat a népi kézművesség különböző tevékenységeibe vezeti be a résztvevőket. A foglalkozások célja, hogy a mindennapokban használható ismeretanyagot adjanak át a kihalóban lévő, de még igényelt hiányszakmák, hagyományos népi mesterségek témakörében. A program során a résztvevők gyakorlati foglalkozásokon keresztül ismerkednek meg a szakmák meg- és újratanításának lehetőségeivel, illetve az azzal járó gazdasági, társadalmi előnyökkel.

Az ismeretanyag sikeres elsajátítása érdekében a résztvevők több alkalommal népi kézművességet népszerűsítő rendezvényeken, játszóházi foglalkozásokon, mesterségbemutatókon, kézműves vásárokon vesznek részt, hogy tapasztalati úton is megismerjék a megszerzett tudás hasznosíthatóságának lehetőségeit.

A nyári foglalkozások ezt megcélozva különböző helyszíneken – nagyrendezvényekhez, táborokhoz igazodva – valósultak meg. Ősztől a találkozási alkalmak állandó színhelye a Békés Megyei Könyvtár.

A program a Békés Megyei Népművészeti Egyesület közreműködésével zajlik, a foglalkozásokat a témában érintett, szakmai tudással és gyakorlattal rendelkező szakemberek vezetik.

A tanfolyam 15 résztvevője Békés megye 11 településéről érkezik, akiket főként települési önkormányzatok, közművelődési intézmények, kulturális célú civil szervezetek delegáltak a programban való részvételre. A megszerzett ismeretek egyaránt szolgálják az egyéni kompetenciafejlesztést, a települési szintű közösségi művelődési alkalmak gazdagítását és a népi kézműves mesterségek továbbörökítésének ügyét.

Lipták-Belányi Barbara

 

 

 

 

 

A tanfolyam már befejezett foglalkozásai során a résztvevők egy néprajzi áttekintést követően ismerkedtek a szövés-fonás alapjaival, a csuhé és gyékény felhasználási lehetőségeivel és az ékszerkészítés különböző fortélyaival. A következő alkalom a nemezelés tevékenységébe és a nemez felhasználási lehetőségeibe enged betekintést.

 

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.