Elindult a Zenélve meséljünk Hevesen

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Heves Megyei Igazgatóság

A dél-hevesi térségben a Nemzeti Művelődési Intézet 2015-ben szervezett Kaláka projektje kapcsán egyértelművé vált, hogy a térségben nagyon magas a roma lakosság aránya, valamint a roma hagyományok őrzése a településeken.

2019. július 9-én, Hevesen a Nemzeti Művelődési Intézet Heves Megyei Igazgatósága egy 5 alkalmas közös tervezési és találkozási folyamatot indított el hátrányos helyzetű fiatalok számára a Csillagbojtár Kulturális és Oktatási Nonprofit Kft. és a Blaha Lujza Egyesület tagjaival együttműködve.


A folyamat lényege, hogy a csoport tagjai egy közös színházi előadást hoznak létre. A résztvevők egyéni kompetenciái mellett a cél, hogy a közös produkció elkészülése alatt közösséggé formálódjon a csoport, valamint tovább működjön a bemutató előadás után is. A „Zenélve meséljünk” elnevezésű programba Hevesen élő hátrányos helyzetű 9-13 év közötti általános iskolás fiúk és lányok kerültek bevonásra.

Az első alkalommal Kun Zsófia megyei módszertani referens ismertette a csoport tagjai számára a programot, és a következő alkalmak foglalkozásait. A továbbiakban a csoportvezető, Erdészné Turcsányi Katalin és Magdáné Balázs Edit pedagógusok tartottak drámapedagógiai foglalkozást a fiatalok számára, melyben volt ritmikus tapsjáték, székfoglaló, sheriff játék és „bármi lehet, csak az a tárgy nem” játék. A délután folyamán a résztvevők meghallgatták A csudatarisznya című cigány népmesét, amelyet együtt fognak feldolgozni az alkalmak folyamán, és színpadra vinni az együtt töltött alkalmak során. A fiatalok minden szereplőnek nevet és csúfnevet adtak, valamint személyiségüket és kinézetüket is kitalálták. A mese szövegkönyvét is elkezdték megírni a csoport tagjai.

A következő foglalkozás 2019. július 29-én lesz a Csillagbojtár Nkft. épületében, ahol két „jó példa” is érkezik a fiatalokhoz, akik életútjukról fognak mesélni. A továbbiakban a kiválasztott mese drámapedagógiai feldolgozását fogják folytatni, ahol már a jelmeztervezés és a szerepek kiosztása fog megtörténni.

Kun Zsófia

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.