Elindultak a kelédi „pajtások”

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Vas Megyei Igazgatóság

A Nemzeti Művelődési Intézet és a Magyar Teátrumi Társaság Pajtaszínház Programjára az idén ötödik alkalommal kerül sor. Vas megyét ezúttal az egyik legkisebb település, a mindössze 78 lakosú Keléd képviseli.

Az első Pajtaszínházi Programnak Vas megye nem volt részese. Második alkalommal Jákfa, harmadik alkalommal Kissomlyó, míg legutóbb Vassurány képviselte a megyét. Most a kelédi társulat készül, elindultak azon az úton, amely a közösségépítést „zászlajára tűzve” egészen a Nemzeti Színházig vezet, majd visszatér a lelkes kis faluba. Vas megyében a pajtaszínházi csoportok nemcsak ismerik, de segítik is egymást. A kelédi falunapon felléptek a Jákfai Színjátszók és az Irány Surány Társulat is. Ezen túl pedig a vassurányiak csoportvezetője, Devecsery László drámapedagógus és közművelődési szakember is segíti a csoportot és a mentor munkáját.

A színtársulat csoportvezetője Feiler Annamária, a színész-mentor Szabó Róbert Endre, a szombathelyi Weöres Sándor színművésze. Az eddigi találkozások a beszédtechnika, a légzéstechnika tanulására, gyakorlására adtak alkalmat. Emellett számtalan helyzetgyakorlat készítette elő a tervezett darab próbáját, későbbi előadását. A darab munkacíme Üvegbe zárt történetek, amely arra is utal, hogy a kis falu lakói, szinte valamennyien a savanyúság megtermeléséből, savanyításából élnek. Ez a savanyúság természetesen üvegbe kerül. Hogyan kerülnek üvegbe ezek a történetek? A kis falu hajdani helytörténésze Káldi Gyula örökül hagyta feljegyzéseit. Ezeket az emlékeket dolgozza fel a darab: hitelesen és vidáman.

A számos színjáték, a STOP, a Váratlan vendég, a Kezdő-záró mondat, a „Ki van otthon? Ki érkezik?” és a Hotelportás voltak a játék megteremtői. Ezek a helyzetgyakorlatok remekül előkészítették a színpadi jelenlét megvalósulását, a szereplés bátorságának az elősegítését.

A társulatnak jelenleg 7 tagja van. Ez a létszám a falu lakosságához és a munkahelyi elfoglaltsághoz képest dicséretes. Terveik szerint, mielőtt még januárban a Nemzeti Színházban fellépnének, decemberben a falu lakóinak is bemutatkoznak a „pajtások”.

Bognár Alexandra

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.